Bloglist saya

Friday, October 20

Precious Holiday!

Im back!
Okay kira tengah ada mood ni nak update blog.So jomlah kita berblogzzzingg


Assalammualaikum w.b.t and hello guys?How was your holiday?
Feeling good?
So harini apa yang aku nak share is my holiday vacation.Simple but have fun! I did enjoy my holiday walaupun hanya sekejap dan simple.
So holiday baru ni masa cuti Deepavali haritu, aku dengan family mak uda kitaorang dengan family besar sebelah Dato'Keramat, went a holiday at Port Dickson.
Start bertolak hari selasa petang,lepas office hour my aunty.Barang semua dah siap packing then terus gerak.Atas highway tu berhenti rehat kejap dekat rnr Seremban.Sambung journey,sampailah di tempat penginapan.Guess what guys?!

ABASS Rest House,Port Dickson,Malaysia
Its a huge bungalow!!Wowwwwww masa 1st time sampai tu aku like bapak ahh impressive gila kot.Hahaha ni bapak punya besarlah bagi aku sepanjang hidup ni.Bila masuk tu,tengok ruang dalam semua total room ada 6.Campur dapur,lepastu ruang tamu, atas ada living room lagi dengan sejuknya ya allohhh.  So macam biasa, aku dengan Hazim (ma cousin) pergilah check in bilik atas.Kitaorang bilik atas tengah and apa yang bertambah happy tu, our room corridor betul betul menghadap Pantai Cermin! Nice tho view dia.Sampai pun dah malam, so after punggah barang tu we just chill and lepak lepak jelah sambil main internet (antisocial please) HAHA.

So holiday trip kalini tak ada apa apa aktiviti sangat seems memang sangat relaxing our body and minds sebab semua just release tension by swimming and sight seeing.But relaxing body tu tak sangat sebab aku sakit badan kot malam lepas habis swimming tu! hahaha😂
Okay keep enjoy the picture dulu baru aku end up cerita :) Enjoiceeeee




Bagilah habang chance sekali dua
      

      




View fullhouse (takdelah full sangat)



Teluk Biru,Port Dickson

➤ Blue Lagoon,Port Dickson




Holiday kalini kira paling cool lah bagi aku.Sebab takde aktiviti, tapi sangat release our stress and tension.View pun cantik and tenang.So bila dah ada kat sini, aktiviti kami hanyalah swimming and swimming sahaja HAHAHAH.Dari kolam,sampailah ke pantai.But its okay i still enjoy sangat sangat sebab masa last day sebelum balik tu,aku sempat layan kerenah budak budak yang sangat awesome ni.Kira dah macam adik adik aku sendiri dah.Hahahah. So bila berkawan dengan budak budak ni,perangai and game pun kena layanlah cara diaorang.Once bila tengok diaorang semua mcm bosan,so aku pun jeritlah siapa nak main kejar2?! Seraya semua angkat tangan! hahaha so aku volunteerlah nak jadi dulu.Yang unik tu,kitaorang main kejar kejar dalam kolam.Siapa keluar dari kolam dikira kalah.Next is, main nyorok nyorok tapi kali ni boleh keluar dari pool lah.Gila kau, nak nyorok dalam air.Mahu aku cari jumpa mayat budak je nanti hahahaha.So sekali lagi aku volunteerlah nak jadi orang yang kena cari.So bila aku kira sampai 10 je, semua lintang pukang lari sorok hahahahhaha.Eventhough aku dah umur 20, I STILL DID ENJOY THE GAME OKAY?! Kau rasa? Serious doh,lepas habis main tu aku yang gelak kuat kuat sebab macam kelakar gila cara diaorang nyorok.Bapak senang sangat nak cari.Hahahahaha yelaaa bebudak kan.Pastu time ada seorang ni yang jadi, aku pun nak pergilah menyorok, pastu semua nak ikuttt siaaaaa aku macam weyhhh hahahahahahha mentang mentang aku paling tua kat situ semua nak ikut nyorok ea HAHAHAHAHHA takpelah dik habang redhooo.Lama gak aa kitaorang main game tu...

Bagi aku,nilah life holiday sebenar.No internet.No need social media.Just an interaction with lovely peoples around.So lepas habis main tu,semua nak dekat dengan aku,nak berpaut masa aku berendam kat bahagian yang dalam sikit tu.Diaorang kan kecil lagi dan tak sampai,so semua berpaut kat akulah plus nak manja manja lah sekali tu hahahaha and rasa dihargai sangat sangat bila ada dengan diaorang ni. Maklumlah orang takdok adik lelaki kan so time nilah boleh ganaih ganaih sikit..But i dont know why,kids love me so much. serious weyh.Mungkin aku kot yang macam cepat masuk dengan diaorang.Tapi apa apa pun,i enjoyed my holiday trip very much because of those little kiddos!
That's all for today.Oh yeah, sebelum terlupa,happy deepavali to all my indian friends especially my most sweet indian friend, Pavithra Rajandran! I know now u're so far there at India regarding your study 😊 .But i hopes that our friendship never ends okay.Hope to see you soon whenever u come back to Malaysia.


Last but not least,a kind of sweet photo that shows me like habang habang to hadek hadek ni. #Teammainkejarkejar #teammainnyoroknyorok 😆 P/s : Abaikan rambut aku tu ea! :P 

P/s : Isnin ni dah nak start intern dah.Nervous sikitlah hahaha.Nak tahu aku intern kat mana?Tunggu nanti aku update 😌

Tuesday, October 3

It's my mooting experience!

Hai hai hai haluuu

Im back.
So today im gonna share something new and fresh with you guys! Actually takdelah fresh sangat.Dah berapa minggu lepas dah berlaku just harini baru berkesempatan untuk share.Hehe. Seems we're on final month,so let me tell and share to you guys something yang ilmiah sikit. So seperti yang kauorang tahu, sekarang ni aku dah tahun akhir kan. This semester aku ambil subjek Islamic Law of Evidence which means Undang Undang Keterangan Islam. Subject ni mostly about semua procedure dan etiquett dari sudut undang undang yang perlu kita ambil kira untuk mulakan kes dari awal sampai habis. Kalau dari semester satu sampai empat aku belajar mostly concept of all islamic law, kira subject ni practicalnya lah. So, beberapa minggu lepas, kami semua diberi tugasan, diberikan kes dan kami perlu untuk adakan sebuah perbicaraan. Actually tak adalah perbicaraan penuh, just sebutan kes.Perbicaraan penuh tu mungkin bila dah masuk degree nanti.

So nak dipendekkan cerita, kumpulan kami dapatlah giliran yang pertama dan perlu bentangkan lebih awal.Semua kumpulan ada nama firma guaman masing masing.At the end,aku yang cadang letak nama Tetuan Ahadan & Co. Ahadan stands for our members team. Which is Amirah,Harraz,Daniel & Norsya. Actually aku main tebas jelah nama ni sebab dah last last minute sangat kan 😛




Tapi bukan itu yang aku nak share, apa yang aku nak share adalah sebenarnya pengalaman mooting ni sendiri which is pada aku tak sama rasa debarannya dengan test lain. It is like you're really handle the real case, dan sangat menguji minda dan pengetahuan kau selama kau belajar undang undang 2 tahun ni.For me, kalau debat tu boleh kiralah lagilah kan sebab kalau tiba tiba lost tengah berhujah, boleh goreng je. Tapi bila dalam dunia undang undang ni, kau nak pusing tang mana pun,semuanya perlukan fakta! Hahaha tak ke haru biru kat situ dibuatnya.Tambah pula yang jadi Hakim masa tu lecturer kami, Sir Farok.Boleh tahan tegas juga orangnya.

So firma guaman kami ni mewakili plaintif dalam kes yang difailkannya.Kes plaintif ni berkenaan tuntutan tunggakan nafkah. Ni fakta kes yang kami kendalikan


  • Sheena Ann Abdullah (Plaintif) yang merupakan asalnya seorang muallaf, telah berkahwin dengan Tengku Faqrul Izmi bin Tengku Izmi (Defendan) di Perak
  • Hasil perkahwinan mereka telah dikurniakan 2 orang anak, iaitu Putera Nabil Zakuan (15 tahun) dan Puteri Balqis Humairah (4 tahun)
  • Plaintif dan Defendan menetap dirumah kelamin, Sepang,Selangor
  • Plaintif bekerja sebagai guru di Putrajaya dengan pendapatan sebanyak RM5000.00 sebulan dan Defendan bekerja sebagai Pegawai Veterinar di Cyberjaya dengan pendapatan sebanyak RM10,000.00 sebulan.
  • Kronologi kes bermula apabila Defendan sering ke luar negara kerana sering menghadiri kursus dan seminar
  • Defendan sering culas dalam membayar nafkah zahir kepada isteri dan anak anak.
  • Plaintif menuntut Mahkamah supaya Defendan membayar tunggakan nafkah isteri yang tertunggak selama 7 bulan.
Nak dijadikan cerita, inilah fakta kes yang perlu kami kendalikan.Pemarkahan diambil berdasarkan pliding (cara memfailkan dan semua kelengkapan dokumen) serta oral (perbicaraan peguam).Kauorang jangan ingat fakta kes atas ni, fakta betul pula! Ni semua reka je even memang nampak mcm real.Dah nama pun cases kan, so kenalah nampak real.Tapi bagi aku, part pliding ni paling penting sebenarnya sebab once kau tersilap atau terlupa nak masukkan dokumen penting, memang habislah kes kau. Mencabar jugak masa kitaorang nak siapkan ic plaintif dan defendan,kad perakuan nikah,bank statement,laporan polis,medical report dari doktor kerajaan.Fuhhh semua tu memang mencabar betul.

Itu satu cerita,yang cerita kedua part kau nak jawab soalan soalan dari Hakim pula.Ini dia punya seram jangan ceritalah 😂 menggigil gigil babe aku nak jawab.Dia punya susah dan seram, tak pernah aku rasa dan seramnya jauh lebih seram darimana aku menjawab soalan soalan panas bila berdebat HAHA😃 Aku nak tunjuk kauorang video time kami mooting tu, tapi sayang, tak dibenarkan rekod. Sebab ni dah kira macam real perbicaraan kan.So tak boleh buat apalah.


Tapi apa apa pun,kami bangga dan gembira sebab dah buat yang terbaik.Bila lect komen dan kritik selepas dari kitaorang mooting tu, aku rasa banyak lagi yang aku kena belajar dan kuasai dalam dunia undang undang ni.Bukan mudah sebenarnya untuk jadi seorang penegak keadilan ni. So apa yang aku belajar selama hampir 2 tahun setengah menuntut ilmu undang undang ni ;

  1. Kena lebih kuasai dan fahami maksud peruntukan enakmen.
  2. Fahami dan kuasai tatacara prosiding dan aliran perbicaraan
  3. Kena banyak belajar keperluan dokumen yang berkaitan dengan kes yang dibawa
  4. Lebih yakin ketika berhujah
  5. Jangan mudah panik bila disoal oleh Hakim atau pihak lawan
Kesimpulannya?Aku rasa macam seronok dan kalau ada peluang lagi, memang nak buat lagi.Tapi apakan daya.Ianya satu tugasan yang diambil kira pemarkahan dan hanya datang sekali saja dalam dunia diploma aku.So kauorang ada tak pengalaman mooting macam ni jugak?Aku rasa lepas ni macam nak join event/competiton yang melibatkan mock ni kalau ada peluang and rezeki lah.Sebab tak semua orang dapat peluang tu. Huhu.Kalau kauorang ada pengalaman yang sama juga,bolehlah share dibawah ini ya.

 Maka berhuhulah kita.Moga bermanfaatlah post kali ini buat semua rakan taulan So, let's enjoy the picture :)

Tengah tengah tulah Hakim kami a.k.a lecturer subject.Garang tak?Hehehe
Dari bawah (kiri) : Amirah Basri,Fatin Nursyahirah
Dari atas (kiri) : Harraz Wafri,Daniel Qayyum

Barisan Peguam Syarie dari Tetuan Ahadan & Co.




P/s : Saja nak bagitahu, harga jubah yang Hakim biasa pakai tu harganya boleh cecah RM3K. Sebab sulam emas

Sunday, October 1

Edisi random.Lebih emosional

Memang setiap tahun satu post ke atau macam mana pun aku tak tahulah.
Haha-

Hai and Assalammualaikum, little smile for you :)
Thanks those readers yang masih sudi wujud disini untuk checkout apa yang ada kat blog aku ni.Atau aku rasa kauorang yang tengah baca ni,peminat setia/stalker aku?Sebab takde siapa weyh yang nak bukak blog yang dah bersawang ni seems like lama gila dah tak update.Ekekeke gurau je.

So basically,aku bagitahu dulu sekarang ni apa yang aku tengah buat,and currently what am i rite now. So kalau bagi sesiapa yang taktahu,aku sekarang sedang gigih untuk menghabiskan sisa sisa dan bak baki hari yang terakhir sebelum bergraduasi sebagai pemegang diploma syariah dan perundangan islam.Yah, sekarang sedang final year dan sangat tak sabar untuk tamatkannya.Actually takdelah tak sabar sangat, kadang kadang rasa sedih pun adalah jugak.Yalah,dah 2 tahun lebih berada disini kan,menuntut ilmu,beronak duri,meredah badai,berguling ketawa,bersakit perit,bersedih duka dan segalanya semua disini.So perasaan rindu selepas dari ni tu of course akan timbul.Now sekarang tengah final exam dan ada berbaki like 4 papers more.Lepas dari final exam ni, aku akan buat practical di Negeri Sembilan. Nak tahu practical apa dan dimana tempatnya? Nanti bila dah start practical aku bagitahu.Nak bagitahu sekarang mcm tak best sangat.

Ermm aku sebenarnya taktahulah nak cerita apa lagi sebenarnya.Just wanna share something.Tak kisahlah either ada orang baca ke tak blog aku ni peduli apa.Kalau tak ada siapa bacapun,aku tulis jelah apa yang aku nak bagitahu kan.Bukannya rahsia hati pun.Just wanna share my feelings and those stress situation yang aku tengah alami sekarang ni.Entah,aku anggap biasa jelah walau tertekan mcm mana sekalipun, sebab aku fikir yelah student life memang mcm nilah kan.Banyak cabaran.Mental dan fizikal mostly memang kena kuat.Dulu aku selalu fikir like macam teruk sangat ke cabaran bila dah bergelar mahasiswa/remaja ni?And sekarang semua persoalan tu dah terjawab sendiri tanpa sesiapa perlu bagitahu pun.Memang macam macam lah aku rasa.Baru hidup zaman nak habiskan diploma ni.Belum lagi kalau sambung degree nanti.Kalau mcm inilah rupa aku tangani stress, ada hati nak sambung master? Hahaha aduhai kadang pernah sehari tu sampai dua tiga kali nangis sebab rasa mcm nak give up sangat sangat. Kauorang jangan ingat yang semua lelaki ni kuat ea.Ke aku je yang jenis cengeng.Hahah.Tapi bila aku fikir balik,nak nangis atau megeluh lama lama pun tak boleh.Sebab aku kena ingat yang belakang aku ni ramai yang support dan ramai berharap dekat aku so aku tak boleh nak hampakan harapan diaorang.

Kauorang dapat rasa tak apa yang aku nak sampaikan kan?And pernah tak kauorang alami benda yang sama mcm aku rasa?Ke benda ni normal je sebenarnya.Entahlah kadang kadang aku memerlukan kehadiran orang yang boleh bagi semangat dan keyakinan pada aku semula.Haishh  taktaulah nak cakap mcm mana.Apa yang paling terbaik dan aku boleh buat sekarang ni adalah cuma berdoa dan berserah pada Tuhan untuk dia sentiasa bukakan jalan dan lapangkan dada aku ni supaya dipermudahkan untuk hadapi cabaran cabaran hari demi hari.
Aku tahu aku bukan yang terbaik,tapi aku cubalah. Ya aku akan cuba.
Tiba tiba rasa ada azam baru,aku nak jadi rajin sikit untuk update blog selepas ini.So that adalah something yang aku nak share.Tapi ada ke orang yang tengah usha blog aku ni sekarang ni?Kalau ada,kindly left your comment below so that aku bolehlah rasa terharu hahaha. Yang dok tanya mana pergi semua gambar gambar aku kat instagram tu, aku nak tanya balik.Rindu ka? Hahhaha.

Nahlah,aku belanja satu gambar aku yang terkini sekarang ni buat tatapan semua.Tataplah puas puas.Jangan santau aku sudah.




P/s: Harap tak adalah yang kemurungan selepas melihat wajah ini ya.Bye peeps!


Monday, December 5

MAHA 2016 was awesome

Assalammualaikum and hi!

Finally i come back after few weeks did'nt post anything on this blog.
So let's have some shares on MAHA2016 event.

Basically,event MAHA ni diadakan di MAEPS Serdang,Selangor. Berlangsung lebih kurang 11 hari (cepat pergi,sebelum kauorang terlepas) Event ini diadakan bertujuan untuk menggalakkan promosi pertanian,keselamatan makanan,perikanan dan banyak lagi!

Edisi 2016 acara MAHA diadakan dua tahun sekali, yang berlaku bersama-sama dengan The petani, pengeluar ternakan dan nelayan (HPPNK) hari program, aktiviti menggalakkan pertanian dan industires Tani, mempamerkan semua komponen lain dalam industri yang pesat ini.                             -infomydebat.com-

So semalam sempat menyempatlah aku pergi walaupun penat program kat KL kelmarin belum habis lagi. I went there with Fawwaz and Nasrun. We drove car from college. Adalah dekat 50 minit campur traffic jammed semua bagai.So bagi aku memang puas jugak semalam jalan jalan kat sana instead of gaining knowledge about agriculture,foods,exotic fishes and else. Tak,masalahnya semalam jalan kat 3 hall, (HALL A,B,C) kenyang sebab makan tester je HAHAHAHHA.And we being end up like apa nak beli kat MAHA ni?! :D

At last,aku belilah butterscotch cookies from one seller ni.Tapi lupa nak snap gambarlah huhuhu. Boleh tahan sedap masa aku rasa tester dia tu. Disebabkan semangat nak support produk lokal,aku pun belilah sebalang. Nice jugaklah taste dia. After that kitaorang try minum and chilling at one coffee cafe ni, Not bad jugak, aku dengan Nasrun order yang blended punya. Fawwaz je Ice Coffee. Okaylah,puaslah jugak hati :)

So kauorang yang belum pergi tu tunggu apa lagi? Ajuuuuuuuummmlahhhhhhhhhhhh







P/s : Ok dah bai! Aku nak checkout dari library ni.Satgi ada kelas Fiqh Jenayah kui kui



Thursday, November 3

5 Tips Tangani Stress (dedicate to SPM 2016 candidates)

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalammualaikum.
Thank you for you kindness to spend some time here :)

Firstly,secara jujurnya kauorang yang baca ni mesti tengah stress kan sekarang? Hahah kalau tak macam mana boleh sampai kesini ye dok?Ngaku jelah nok dahi tu tak usah ler nak kerut kerut sangat haa meh baca ni.So harini saya share sedikit tips bagaimana untuk tangani stress dengan cara yang baik.Perkongsian ini mungkin lebih kepada 'style' saya sendiri untuk tangani stress dan saya percaya anda sendiri ada cara untuk tangani ketika stress.Mana mana yang baik tu kita kongsi lah ye?

Apa apa pun,mukaddimmahnya terlebih dahulu kena tahu jugak apa punca stress ni sebenarnya?
Stress ni boleh datang sebab pertamanya,kita terlalu tertekan dengan satu kerja yang terlalu banyak/memeningkan.Sebagai contoh orang yang kerja gomen duduk kat opis buat kerja kerja belambak kan kadang sampai tak menang tangan (katanya!) hahahah.Dalam situasi ni boleh jadi juga tertekan.Atau keduanya sebab gangguan situasi atau perubahan 'mood' secara tiba tiba.Contohnya kau tengah syok syok buat assignment atau tengah study kat bilik,member ajak keluar lepak atau main futsal hahahah.Kadang aku pun boleh frust jugak walaupun kadang kadang layan perangai member tu.Tapi being end up with frustrating sebab hajat nak study atau siapkan taskwork tu tak tersampai.Dan akhirnya submission assignment/projek pun last minute.Semua benda last minute plus banyak benda nak kena settlekan dalam waktu yang singkat.So apa yang kita boleh buat adalah cuma berhuhuhuhu.

Cara tangani stress ni ada banyak,terserah pada kauorang mana mana yang selesa/rasa berkesan lah ye?



1.Alihkan tumpuan seketika dari kerja yang sedang dilakukan
Untuk yang sedang buat kerja/assignment/kerja/soalan/latihan atau yang seangkatan dengannya,cuba untuk alihkan tumpuan seketika ke tempat lain dari kerja yang sedang dilakukan tersebut.Sebagai contoh,kau tengah cuba sedaya upaya selesaikan soalan equation subjek addmath yang tak sudah sudah tu,alihkan sekejap pandangan/tumpuan ke tempat lain.Macam contoh meja belajar kau betul betul hadap tingkap ke,alihkan pandangkan sekejap ke luar tingkap.Kira macam take 5 lah! Kadang kadang otak ni nak kena rehat juga tak boleh terus menerus je berkerja.Atau cubalah main phone sekejap je dalam 5/6 minit pun jadilah.Jangan sampai leka sudahlah.Tapi better buat benda selain dari buka phone.Takut kau lupa pulak nanti ada kerja yang lebih penting nak diselesaikan.


2.Mandi jika badan rasa terlalu penat 
Yang ni aku paling syorkan.Kadang kita ni stress bukan apa sangat pun.Badan sakit,kepala pening lah itulah inilah.Tu mmg side effect yang biasa bila kita berterusan buat kerja.Kalau anda berada dirumah,lebih senang untuk praktikkan.Kalau rasa rasa penat/stress sangat terus mandi.Aku syorkan kauorang mandi air panas.Siapa yang ada shower heater lagi senang.Tinggal on je then mandi.Faktanya,mandi menggunakan air panas membantu anda untuk mengurangkan rasa sakit kepala,meregangkan otot otot yang bisa dan menyeimbangkan kembali peredaran darah dalam badan (berdasarkan apa yang aku baca melalui bahan dalam laman web pakar)So siapa siapa yang banyak buat kerja kerja dirumah,tetiba rasa stress,bolehlah terus masuk bilik ayaq teghoih mandi.Dulu masa kecik kecik aku pernah stress masa nak PMR masa tu,aku dok mandi berejam jam dalam bilik ayaq pastuh pi tibai karok dalam tuh.HAHAHAHAH tapi itu cerita dululah kan.


3.Ambil masa untuk keluar/ambil angin
Ini cara yang agak berat sikitlah  berbanding nombor 1 tadi,kalau dalam keadaan kita memang tengah banyak kerja/latihan yang nak disiapkan.Sebab apa?Nak keluar pergi ambil angin ni pun boleh kira satu aktiviti yang take time jugak sebenarnya.Kena pulak kau kalau jenis yang bersiap agak lambat,lepastuh nak pakai itulah pakai inilah lepastu memilih pulak nak keluar atau ambil angin/bersiar siar kat mana.At the end,makin tambah masalah sebab masa banyak terbuang macam tu ja! So,cara ini lebih efektif kepada mereka yang tertekan tapi dalam keadaan tidak terlalu banyak kerja nak disiapkan/masih banyak ruang dan masa.So,waktu petang tu ambillah masa sekejap untuk pergi ambil angin di taman.Ingat,ambil angin je taw,jangan kau dok tibai pulak pergi jogging ke atau main bar ke atau buat push-up ke.Kang tak pasal pasal balik tu terus letih dan tertidur.Sudahnya sama jugak kerja tak dapat diselesaikan.So perancangan tu biar smart sikit :)


4.Makan manis-manisan/chocolate
Ini normal lah kan.Kebanyakkan orang akan buat benda yang sama jugak especially perempuan.Bila stress,suka makan chocolate.Kalau ikut fakta sainsya,dia membantu memberi kita tenaga semula je.Yelah sebab coklat kan ada kandungan glukosa.Glukosa kan beri tenaga pada badan kan?Gitewww masih ingat subjek Biologi form5.Kalau Cikgu Salmiah baca ni,mesti terharu dia ada anak didik macam aku.Ngehngehngeh.Yang lain pasal ambil chocolate ni ni pun sebab dah sinonim kot sebab nampak ala ala cute gitu bila stress je ambil chcocolate.Aku pun kadang kadang buat macam ni selalu kat rumah jelah tapinya.Kadang kadang siapkan kerja menaip sampai pukul 2/3 pagi.Rasa stress sekejap,start motor pergi 7E.Belilah snickers ke atau cadburry ke.Hahahah tapi terpulanglah kepada kauorang.Well said,lain orang lain cara kan?


5.Mengadu pada Allah
Haaaaaa kan dah tersentak sekejap!Ecececeh hahaha takdelah sebenarnya inilah tips paling berkesan untuk kita umat islam yang sebenar-benarnya.Kadang kadang kita kena beringat juga,sangka baiklah yang bahawa stress datang ni adalah petanda Allah itu nak kita berikan perhatian seketika pada DIA setelah kau berterusan hadap kerja duniawi ni.Ambillah masa dalam sejam dua untuk duduk atas tikar sejadah tu.Bermunajat padaNYA,minta dengan sesungguh-sungguhnya,mengadu pada dia betul betul.Hanya dia saja yang mampu hilangkan rasa penat dan kesusahan itu sebab dia pemegang/pemilik hati hati di dunia ini.Pernah aku dengar satu kuliah maghrib,antara amalan kita paling ikhlas yang kita buat adalah berzikir dalam hati pada Allah.Sebab itu antara kita dengan DIA je.Manusia tiada siapa yang tahu.Saat dan ketika itulah hati kita benar benar ikhlas.Kauorang kalau tengah tengah buat latihan/study ke tiba tiba rasa stress bolehlah pergi berwudhu',lepastu tunaikan solat sunat dua rakaat.Niat saja macam biasa "Sahaja aku solat sunat dua rakaat kerana Allah Ta'ala".Lepas habis solat tu zikir sungguh sungguh,dan doa instead of kau mengadu padaNYA.Kau mengadu tu biar betul betul macam mana kau mengadu domba pada manusia.(DEEP)
Kalau aku?apa aku akan buat adalah aku akan mengaji,Aku akan mengaji,sampai aku rasa dalam hati ni tak ada sekelumat pun rasa gelisah/resah.Atau sampai kau rasa betul betul rasa tenang setenang tenangnya.Selagi tak rasa,aku tak akan berhenti.TAK AKAN.


I'm believe that all of you have your own style to handle/manage your stress.
Aku kongsi apa yang terbaik untuk semua.Oh ya sebelum aku terlupa nak dedikasikan sebenarnya post ini untuk pelajar pelajar CALON SPM 2017! woot woot *bunga api*
Bersempena dengan SPM yang bakal menjelang tak lama lagi,
habang belanjalah satu gambar acah acah grad sangatlah masa form5
Tinggal berapa hari saja lagi kan?Aku pun boleh rasa debarannya jugak ni.Even dah lama tinggal pun tapi still rasa debaran tu sebab ramai junior aku yang ambil SPM tahun ni.Weyhhh aku tahu apa yang hampa semua rasa.Aku pun pernah rasa gak.Kira macam final destination pun ada gak weyh * k ini tipu hahaha* Tapi aku nak ucap tahniah lah pada hampa pasai hampa semua dah bertungkus lumus dari akhir tahun form 4 sampai laaa ni hampa still hadap blog aku kan?hahahah takpe release stress sekejap.Kira oklah tu.Ni aku nak pesan dah nak akhir akhir ni jangan dok buat pe'el na?Jaga kesihatan jaga makan minum.Jangan makan McD banyak sangat *pesanan penaja untuk junior aku kat PG1 tuh*Do the best adik,adik.Kerapkan amalan bersedekah,hormat mak ayah terutamanya tu paling penting.Dahtu,solat solat sunat macam dhuha dan hajat jangan tinggal.Lagi baguihhh kalau hampa tahajud selalu.Tu kira mantap dah.Apa apa pun,hampa kena percaya walau apapun yang berlaku nanti,hampa semua dah buat yang terbaik.Ingat yang perjuangan hampa tu bukan takat ni jaa.Kat luaq tu jauhh laiiii dan macam macam benda yang hampa kena tempuh.Jadi,percaya dan yakin pada diri sendiri okay?Selamat maju jaya untuk hampa semua.Habihh ja paper SPM tu nanti,hampa contact aku naa?Ada hadiah istimewa aku nak bagi kat hampa semua!Good luck! Bittaufiq ma'anajah :)

Wednesday, October 26

#ShortTrip at Sunwayyy Lagoooon

Assalammualaikum and hai!

Alhamdulillah,finally its semester break guys!Tapi tak lama pun sebenarnya cuti semester kali ni seems aku kena naik awal sebab terlibat dalam minggu taaruf atau lebih popular dengan nama TAWE (Student UIA je kot guna istilah ni) Okay,so malas nak bebel panjang panjang, aku nak share satu cerita pasal short trip aku dengan kengkawan kelas di Sunway Lagoon tempoh hari. Kitaorang pergi sana adalah dalam seminggu lagi nak final exam masa tuh. Hahahha, who cares? nak release tension punya pasal.Kauorang dengar short trip ni mesti macam "eh mahal lah tiket!" "banyaknya duit gi sana" "member belanja bolehlah" hahahah takdelah!.Ni semua sebab Sunway buat promotion yg every selected tuesday on each month tu.Kira sekali je dalam sebulan pada hari hari yang terpilih.Dependslah pada pihak sunway ni nak open bila.RM 50.00 je weyhh!!!!Konsepnya?Siapa cepat dia dapat.Sebab 5000 tickets je yang dia offer.Dengan syarat! Beli secara online.
Yang walk in, memang jangan haraplah nak dapat harga ni sebab kalau buyers yang walk in, kau memang terpaksa beli dengan harga RM120.00 (Normal price)

So our journey starts not so early on that morning
Disebabkan aku bersiap lambat. (kata mereka) hahaha tapi kitaorang gerak dari kampus naik motor je sekejaplah sampai kan.Kalau naik kereta alamatnya pukul sebelas lah kau baru sampai.Masa perjalanan dari Bangi tu lebih kurang satu jam jugaklah nak ke sana. Hadap traffic jammed lagi,pam minyak lagi.So around 10:15 tu pun dah sampailah jugak.Masa ni Azim my singaporean friend dah tunggu kami disana.Dia seorang je yg dari rumah (ngade-ngade sangat time study week nak balik rumah hahah) Luckily,Azim comes early then us and he redeem our wristband at the main entrance first dan tak perlulah kami nak beratur tunggu punya lama.So macam kebiasaannya, mana mana waterpark pun akan buat procudere yang sama.Before masuk, they will checking our bag and will take away our foods including jajan jajan semua hahahah. But kitaorang memang tak bawak pun.
So bila semua dah complete kitaorang pun menujulah ke waterparknya tu.
Before that,kitaorang survey for locker to kept our belongings safely.Boleh tahan mahal jugaklah locker dia nak sewa.Kami amik locker yang saiz kecil.Locker saiz kecil ni memang betul betul kecil umpama boleh masuk lebih kurang 5 buah buku kamus je.Itu kecil macam tu pun harga dah RM22.So kami berenam decided to rent 3 lockers.Bolehlah muat muat je barang barang mcm tuala,baju and kasut. Itupun dah mcm belacan dah (memang terok benor kalau kauorang tengok hahaha)

Ini antara sedikit previu dan tips yang boleh aku kongsikan untuk semua :
  • Better keluar awal dari rumah pada sesiapa yang duduk jauh dari area Sunway ni.Sebab kauorang akan hadap trafik yang sangat sesak nanti atas jalan.Maklumlah,hari selasa kan hari bekerja.
  • So far,bila datang awal ni kau takdelah kelam kabut sangat nak tukar voucher ticket tu kat kaunter dan lagi satu,puas sikit kau nak main semua benda dalam tu.Actually kitaorang tak sempat rasa semua park kat situ sebab memang besar gila weyh tempat ni.
  • Sediakanlah duit banyak sikit untuk hampa sewa locker dia yang mahal nak mampuihh tuu.
  • Sebelum pergi tempat lain2,better masuk kolam dulu bagi basah sikit badan.
  • Sini ada wildlife park which is have some kinds of exotic animal (if im not wrong).Agak bosan,tapi sebab first time masuk,redah jelah semua benda yang ada kat situ
  • Extreme park dia pula ada macam macam.Roller coaster,pastu yg kapal besaq yang hayun sampai 360 darjah tu. Perghhh ni aku nak nasihatkan lah kot sapa sapa yang jenis gayat atau lemah semangat,better hampa jangan naik naa?Aku dok menjerit bagai nak gila ataiihh tu.Seram kot.Abg yang dok jaga mesin putaq tu boleh pi tibai stay kan 5 saat kapal tu macam nak terbalik dah aku ghasaaa.......haishhh tak boleh lupa betullah mas Hariz gelakkan aku gila gila :D
  • Amusement Park yg ada permainan nama dia Tomahawk tu pun sama boleh tahan jugak.Tapi laa ni,Azim pulak yang dok gelakkan aku hahaha.
  • Tapi walaupun aku rasa seram,at least puas jugaklah dapat merasa naik benda tu.Even sampai muntah muntah plus demam balik tuhhh semua risau gila kat aku masa tu hahaha
  • Kalau bab makan,better jangan beli set makan yang pelik2.Sebab memang mahal dan tak berbaloi.Kalau nak lunch kat dalam ni, better kauorang cari meals yang pricing dia sama macam kat luaq.Contohnya,burger king,marrybrown and apa lagi pun tah aku tak ingat.So worth buying jugaklah.Plus kenyang(bolehlah,takdelah kenyang sangat)
  • Then, bugee jumping dia kena bayar.Sekali terjun RM80.Bugee jumping ni tak include taw tiket yang kita beli RM50 tu..dia lain2..Go cart RM35  untuk 20 minit.Hrmmm better tak payah kot.Sebab dalam tu banyak lagi park yag kau tak habis pusing.
  • Rumah hantu dia bagi aku boleh tahan jugaklah.Boleh jadi seram sebab banyak kali terkejut.Hantu dia suka terkejut kejutkan.Boleh jadi tak seram sebab tak gelap sangat scene dalam tu.So far okay je.
  • Tempat solat disediakan,so far okay je and selesa.Jangan risau,ada disediakan kain pelikat.
  • Last,kitaorang mandi kat beach made (pantai buatan) hahaha betul ke aku eja ni main tiba je.
  • tempatnya okay,luas,selesa
  • So,untuk shorttrip di Sunway Lagoon ni aku bagi 5 bintang! Rasanya dah tak ada benda yg berat sanagt yg perlu diimprove.Semuanya okay je! (Yelah,sebab bayar harga tiket pun RM50 je kan?hahahah)
Orait,now? Enjoiceeeee da pitcha!

Scene dari bawah jambatan tu
Nice view
Hariz with duckface


Smileeeeeeee





  

   


  

 




 





 

          




 


Credits
Source : ZIMSAMA
Snap using : GoPro 3 (Action Camera)