Bloglist saya

Tuesday, October 3

It's my mooting experience!

Hai hai hai haluuu

Im back.
So today im gonna share something new and fresh with you guys! Actually takdelah fresh sangat.Dah berapa minggu lepas dah berlaku just harini baru berkesempatan untuk share.Hehe. Seems we're on final month,so let me tell and share to you guys something yang ilmiah sikit. So seperti yang kauorang tahu, sekarang ni aku dah tahun akhir kan. This semester aku ambil subjek Islamic Law of Evidence which means Undang Undang Keterangan Islam. Subject ni mostly about semua procedure dan etiquett dari sudut undang undang yang perlu kita ambil kira untuk mulakan kes dari awal sampai habis. Kalau dari semester satu sampai empat aku belajar mostly concept of all islamic law, kira subject ni practicalnya lah. So, beberapa minggu lepas, kami semua diberi tugasan, diberikan kes dan kami perlu untuk adakan sebuah perbicaraan. Actually tak adalah perbicaraan penuh, just sebutan kes.Perbicaraan penuh tu mungkin bila dah masuk degree nanti.

So nak dipendekkan cerita, kumpulan kami dapatlah giliran yang pertama dan perlu bentangkan lebih awal.Semua kumpulan ada nama firma guaman masing masing.At the end,aku yang cadang letak nama Tetuan Ahadan & Co. Ahadan stands for our members team. Which is Amirah,Harraz,Daniel & Norsya. Actually aku main tebas jelah nama ni sebab dah last last minute sangat kan 😛




Tapi bukan itu yang aku nak share, apa yang aku nak share adalah sebenarnya pengalaman mooting ni sendiri which is pada aku tak sama rasa debarannya dengan test lain. It is like you're really handle the real case, dan sangat menguji minda dan pengetahuan kau selama kau belajar undang undang 2 tahun ni.For me, kalau debat tu boleh kiralah lagilah kan sebab kalau tiba tiba lost tengah berhujah, boleh goreng je. Tapi bila dalam dunia undang undang ni, kau nak pusing tang mana pun,semuanya perlukan fakta! Hahaha tak ke haru biru kat situ dibuatnya.Tambah pula yang jadi Hakim masa tu lecturer kami, Sir Farok.Boleh tahan tegas juga orangnya.

So firma guaman kami ni mewakili plaintif dalam kes yang difailkannya.Kes plaintif ni berkenaan tuntutan tunggakan nafkah. Ni fakta kes yang kami kendalikan


  • Sheena Ann Abdullah (Plaintif) yang merupakan asalnya seorang muallaf, telah berkahwin dengan Tengku Faqrul Izmi bin Tengku Izmi (Defendan) di Perak
  • Hasil perkahwinan mereka telah dikurniakan 2 orang anak, iaitu Putera Nabil Zakuan (15 tahun) dan Puteri Balqis Humairah (4 tahun)
  • Plaintif dan Defendan menetap dirumah kelamin, Sepang,Selangor
  • Plaintif bekerja sebagai guru di Putrajaya dengan pendapatan sebanyak RM5000.00 sebulan dan Defendan bekerja sebagai Pegawai Veterinar di Cyberjaya dengan pendapatan sebanyak RM10,000.00 sebulan.
  • Kronologi kes bermula apabila Defendan sering ke luar negara kerana sering menghadiri kursus dan seminar
  • Defendan sering culas dalam membayar nafkah zahir kepada isteri dan anak anak.
  • Plaintif menuntut Mahkamah supaya Defendan membayar tunggakan nafkah isteri yang tertunggak selama 7 bulan.
Nak dijadikan cerita, inilah fakta kes yang perlu kami kendalikan.Pemarkahan diambil berdasarkan pliding (cara memfailkan dan semua kelengkapan dokumen) serta oral (perbicaraan peguam).Kauorang jangan ingat fakta kes atas ni, fakta betul pula! Ni semua reka je even memang nampak mcm real.Dah nama pun cases kan, so kenalah nampak real.Tapi bagi aku, part pliding ni paling penting sebenarnya sebab once kau tersilap atau terlupa nak masukkan dokumen penting, memang habislah kes kau. Mencabar jugak masa kitaorang nak siapkan ic plaintif dan defendan,kad perakuan nikah,bank statement,laporan polis,medical report dari doktor kerajaan.Fuhhh semua tu memang mencabar betul.

Itu satu cerita,yang cerita kedua part kau nak jawab soalan soalan dari Hakim pula.Ini dia punya seram jangan ceritalah 😂 menggigil gigil babe aku nak jawab.Dia punya susah dan seram, tak pernah aku rasa dan seramnya jauh lebih seram darimana aku menjawab soalan soalan panas bila berdebat HAHA😃 Aku nak tunjuk kauorang video time kami mooting tu, tapi sayang, tak dibenarkan rekod. Sebab ni dah kira macam real perbicaraan kan.So tak boleh buat apalah.


Tapi apa apa pun,kami bangga dan gembira sebab dah buat yang terbaik.Bila lect komen dan kritik selepas dari kitaorang mooting tu, aku rasa banyak lagi yang aku kena belajar dan kuasai dalam dunia undang undang ni.Bukan mudah sebenarnya untuk jadi seorang penegak keadilan ni. So apa yang aku belajar selama hampir 2 tahun setengah menuntut ilmu undang undang ni ;

  1. Kena lebih kuasai dan fahami maksud peruntukan enakmen.
  2. Fahami dan kuasai tatacara prosiding dan aliran perbicaraan
  3. Kena banyak belajar keperluan dokumen yang berkaitan dengan kes yang dibawa
  4. Lebih yakin ketika berhujah
  5. Jangan mudah panik bila disoal oleh Hakim atau pihak lawan
Kesimpulannya?Aku rasa macam seronok dan kalau ada peluang lagi, memang nak buat lagi.Tapi apakan daya.Ianya satu tugasan yang diambil kira pemarkahan dan hanya datang sekali saja dalam dunia diploma aku.So kauorang ada tak pengalaman mooting macam ni jugak?Aku rasa lepas ni macam nak join event/competiton yang melibatkan mock ni kalau ada peluang and rezeki lah.Sebab tak semua orang dapat peluang tu. Huhu.Kalau kauorang ada pengalaman yang sama juga,bolehlah share dibawah ini ya.

 Maka berhuhulah kita.Moga bermanfaatlah post kali ini buat semua rakan taulan So, let's enjoy the picture :)

Tengah tengah tulah Hakim kami a.k.a lecturer subject.Garang tak?Hehehe
Dari bawah (kiri) : Amirah Basri,Fatin Nursyahirah
Dari atas (kiri) : Harraz Wafri,Daniel Qayyum

Barisan Peguam Syarie dari Tetuan Ahadan & Co.




P/s : Saja nak bagitahu, harga jubah yang Hakim biasa pakai tu harganya boleh cecah RM3K. Sebab sulam emas

Sunday, October 1

Edisi random.Lebih emosional

Memang setiap tahun satu post ke atau macam mana pun aku tak tahulah.
Haha-

Hai and Assalammualaikum, little smile for you :)
Thanks those readers yang masih sudi wujud disini untuk checkout apa yang ada kat blog aku ni.Atau aku rasa kauorang yang tengah baca ni,peminat setia/stalker aku?Sebab takde siapa weyh yang nak bukak blog yang dah bersawang ni seems like lama gila dah tak update.Ekekeke gurau je.

So basically,aku bagitahu dulu sekarang ni apa yang aku tengah buat,and currently what am i rite now. So kalau bagi sesiapa yang taktahu,aku sekarang sedang gigih untuk menghabiskan sisa sisa dan bak baki hari yang terakhir sebelum bergraduasi sebagai pemegang diploma syariah dan perundangan islam.Yah, sekarang sedang final year dan sangat tak sabar untuk tamatkannya.Actually takdelah tak sabar sangat, kadang kadang rasa sedih pun adalah jugak.Yalah,dah 2 tahun lebih berada disini kan,menuntut ilmu,beronak duri,meredah badai,berguling ketawa,bersakit perit,bersedih duka dan segalanya semua disini.So perasaan rindu selepas dari ni tu of course akan timbul.Now sekarang tengah final exam dan ada berbaki like 4 papers more.Lepas dari final exam ni, aku akan buat practical di Negeri Sembilan. Nak tahu practical apa dan dimana tempatnya? Nanti bila dah start practical aku bagitahu.Nak bagitahu sekarang mcm tak best sangat.

Ermm aku sebenarnya taktahulah nak cerita apa lagi sebenarnya.Just wanna share something.Tak kisahlah either ada orang baca ke tak blog aku ni peduli apa.Kalau tak ada siapa bacapun,aku tulis jelah apa yang aku nak bagitahu kan.Bukannya rahsia hati pun.Just wanna share my feelings and those stress situation yang aku tengah alami sekarang ni.Entah,aku anggap biasa jelah walau tertekan mcm mana sekalipun, sebab aku fikir yelah student life memang mcm nilah kan.Banyak cabaran.Mental dan fizikal mostly memang kena kuat.Dulu aku selalu fikir like macam teruk sangat ke cabaran bila dah bergelar mahasiswa/remaja ni?And sekarang semua persoalan tu dah terjawab sendiri tanpa sesiapa perlu bagitahu pun.Memang macam macam lah aku rasa.Baru hidup zaman nak habiskan diploma ni.Belum lagi kalau sambung degree nanti.Kalau mcm inilah rupa aku tangani stress, ada hati nak sambung master? Hahaha aduhai kadang pernah sehari tu sampai dua tiga kali nangis sebab rasa mcm nak give up sangat sangat. Kauorang jangan ingat yang semua lelaki ni kuat ea.Ke aku je yang jenis cengeng.Hahah.Tapi bila aku fikir balik,nak nangis atau megeluh lama lama pun tak boleh.Sebab aku kena ingat yang belakang aku ni ramai yang support dan ramai berharap dekat aku so aku tak boleh nak hampakan harapan diaorang.

Kauorang dapat rasa tak apa yang aku nak sampaikan kan?And pernah tak kauorang alami benda yang sama mcm aku rasa?Ke benda ni normal je sebenarnya.Entahlah kadang kadang aku memerlukan kehadiran orang yang boleh bagi semangat dan keyakinan pada aku semula.Haishh  taktaulah nak cakap mcm mana.Apa yang paling terbaik dan aku boleh buat sekarang ni adalah cuma berdoa dan berserah pada Tuhan untuk dia sentiasa bukakan jalan dan lapangkan dada aku ni supaya dipermudahkan untuk hadapi cabaran cabaran hari demi hari.
Aku tahu aku bukan yang terbaik,tapi aku cubalah. Ya aku akan cuba.
Tiba tiba rasa ada azam baru,aku nak jadi rajin sikit untuk update blog selepas ini.So that adalah something yang aku nak share.Tapi ada ke orang yang tengah usha blog aku ni sekarang ni?Kalau ada,kindly left your comment below so that aku bolehlah rasa terharu hahaha. Yang dok tanya mana pergi semua gambar gambar aku kat instagram tu, aku nak tanya balik.Rindu ka? Hahhaha.

Nahlah,aku belanja satu gambar aku yang terkini sekarang ni buat tatapan semua.Tataplah puas puas.Jangan santau aku sudah.




P/s: Harap tak adalah yang kemurungan selepas melihat wajah ini ya.Bye peeps!