The awesomers

Bloglist saya

Alamak , makin berumur makin kurang duit raya !

Assalammualaikum kepada semua yg mengenali aku ni pun adui ! Ayat salam ala-ala Iklan Raya Johan Raja Lawak tu . Membuatkan aku tergelak seorang-seorang . 1 Malaysia katekaww . 

Okay , hye readers . See you again ...

Aku ada satu cerita yg aku nak share pada kauorang semua . Mungkin kauorang sendiri pun pernah alami atau mungkin akan mengalami atau kauorang sendiri sedang senasib dengan aku . Hrmm ... 

Aku perasan sejak beberapa raya tahun yg lalu termasuklah raya tahun ni . Bila aku makin meningkat dewasa je , mesti makin sikit dapat duit raya . Mcm yg uolls tahu lah kan , khususnya duit raya ni orang tua perlu beri/sedekah pada anak anak kecil mahupun yg masih belum mampu menyara diri sendiri . In others word we said it belum bekerja  lah kan . Kalau tak silap aku , ini pun merupakan satu amalan yg disuruh Nabi . "Bersedekahlah pada hari raya" Itu sebagai tanda kegembiraan buat mereka yg mendapat sedekah or something like that lah ...

As well Malaysian atau aku rasa lebih sesuai ditukar kepada "Melaysian" . Nowadays orang tua will more give duit raya for Childs . Ada sebab yg munasabah ke ? Tiba tiba rasa nak nyanyi lagu Pink (Just Give Me A Reason) No matter what antara sebab yg reasonable lah sangat :


 "Abu dah besar kan , tak payahlah dapat duit raya lagi" (Jawapan ni mmg famous)

Haha . Tapi kalau ada jawapan yg kurang hajar sikit mcm ni :

"Minggu lepas Abu ada pecahkan Aunty punya cermin tingkap rumah kan ? So , Aunty tolak habis duit raya Abu ni sebagai ganti cermin tingkap :p

True story . Agak biadap . :p

Itu yg biasalah kan . Tapi aku nak cerita pengalaman aku berayalah sepanjang bergelar Remaja yg ajet-ajet awesome nih .

Raya tahun 2009

Seingat aku , tahun inilah yg menjadi saksi bahawa ketinggian aku menaik dengan mendadak . Tahun aku mengambil UPSR (Tiba-tiba teringat kat Ustzh Zahariyah yg pernah ajar aku subjek Pendidikan Islam . Ni statement rindu .) Ye .Aku tak tahu kenapa mungkin time tu proses nak matang agaknya tu yg makin tinggi . Hamboi , awalnya :P . 

Dan pada waktu tu , All my family ikut pi beraya rumah Kawan Papa area Johor lah . Aku tak ingat sangat . Tapi apa yg aku ingat ada seorang makcik ni , masa time kitaorang dah berdiri bersiap siap nak keluar dari rumah dia , mcm biasalah adat kita mesti bersalam salaman kan . Dan Kanak-kanak lah golongan paling bahagia sebab makcik tu takkan salam dengan tangan kosong . Mesti ada pampasan . In Chinnese we said "AngPou" .

Time aku nak salam makcik tu , kauorang tahu apa ? Dia boleh cakap , "Ni dah besar2 ni tak payahlah ea dapat duit raya , sian adik2 kecik tak dapat lagi" . Pergghh . Panas hati ni weyy . Panass .

Aku dtg punyalah dengan muka penuh harapan lagi hensem segak bergaya . Boleh dia ckp mcm tu . Kalau ikutkan hati time tu nak je aku jawab " A'ah lah makcik . Saya mmg dah besar . Minggu depan ni je dah nak kahwin . Nanti jemputlah makan nasi minyak ye " Tapi tak boleh ckp camtu pulok . Kang nanti ado yg kono polompang maut ayah aku . Hahaha . xD

Makcikk , saya baru 12 tahun kot . Saya pun layak dapat duit raya . T.T (Nangis keluar airmata darah pun mcmlah makcik tu baca ni)

And that time aku rasa mcm . Argghhh ! Kenapa tak adil . Sedangkan aku masih kanak-kanak dan BERHAK dapat duit raya ! ."Rintihan Seorang Kanak-Kanak"

See ? Hanya kerana makcik tu salah anggap aku ni tinggi mcm dah tingkatan 4 ke 5 ke . Dia boleh tak bagi .
Kadang rasa nak salahkan makcik tu sebab salah anggap . Kadang rasa nak salahkan ketinggian aku kenapa naik mendadak . Dan aku pun rasa nak marah diri sendiri kenapa aku sibuk2 nak pi ikut family beraya rumah makcik tu . Kalau tak mesti semua ni takkan terjadi kan ? Menyesalnya ~

Hahaha . Ecewahh , ayat aku mcm org yg dah lost je . Mcm takdop life pulak .

Okay sambung ~ 

Tapi kadang ada certain makcik's makcik's yg pandai ni , dia dah bagi hint awal awal lagi . Nak tahu taktik diaorang ? 

Time kauorang sedang sibuk jamah kuih raya , berborak dengan family , duduk minum2 , tetiba makcik tu bersuara " Abu tahun ni dah tingkatan 4 ye ?"
Dan time tu kauorang perlu faham satement makcik tu ! Dia bagi hint kau supaya kau kena sedar bahawa kau dah besar dan tak boleh dapat duit raya dah ! Haa , bijak tak makcik zaman sekarang ? Bijak bukan . Anda mampu menilainya ;)

Raya tahun 2010-2013

Dan mcm biasalah . sampai raya tahun ini . Duit raya bukan bertambah , bukan maintain . Tapi makin kurang . Kalau masa kecik2 dulu , raya pertama je boleh invest RM100-RM150 , Tapi bila dah dewasa ni , nak dapat RM70 sehari pun susah . Hrmm . Nampak tak ? So on aku dah tak berapa kisah sangat dek kerana 3 tahun mengalami peristiwa yg sama . Tetapi semuanya tidak sejak tahun lepas , aku dapat merasakan erti sebenar syawal dan hari raya ini . Aku dah dapat merasakan kegembiraan itu bukan hanya boleh diperolehi dari mendapat duit raya sahaja .

Aku mula merasakan keseronokkan Syawal itu sendiri dari pelbagai sudut antaranya , dapat menikmati Ketupat , rendang , lodeh dan pelbagai lagi . I meant bukan maksud aku sebelum ni aku tak pernah rasa tu semua . Cuma tak menikmati betul2 masakan tu . Baru aku tahu apa yg dikata "Warisan peninggalan zaman berzaman" Terima kasih kepada org-org yg mengekalkan warisan ini yg sememangnya lazat ! Kerana kamu semua , kami generasi anak muda masih dapat menikmati warisan tersebut .Selain itu , aku juga dapat rasa kuih-muih tradisional . Dan serba sedikit dapat mengenal nama nama kuih . Bukankah itu juga merupakan satu pembelajaran ? Disamping kita berhari raya . Aku rasa seronok sangat ! 

Then , time rayalah kita dapat berkumpul bersama-sama ahli keluarga tersayang , sanak saudara , sepupu , sepepat xD . Dan waktu mcm ni juga kita mengambil peluang untuk berbual dan bersembang dengan mereka . Bila malam raya , memasak sama-sama . Buat ketupat sama sama . Yg lelakinya pula , sibuk di halaman kampung bersama-sama bermain bunga api & mercun WALHAL Kauorang tahu ianya BAHAYA . Cousins yg lain ada juga sibuk balas mesej , Online , main Ipad , gosok baju , dan semualah ! Bukankah itu semua seronok ? Ini semualah yang dikatakan dengan Kemanisan Aidilfitri !

Indah kan Islam tu ? SubhanaAllah :') Maha Suci Allah Tuhan Yg Menjadikan Fitrah Islam Itu Sungguh Suci & Indah .....Disini mengajar aku erti sebenar Syawal Yang Mulia . Bukan sahaja kita menyambut kemenangan selepas sebulan berpuasa . Tetapi ia juga dapat mengeratkan hubungan silaturrahmi . 

Ya . Mungkin dulu masa kecil , kita rasa nikmat syawal tu adalah dapat kumpul duit raya siapa paling banyak .
Tetapi sekarang tidak lagi . Tambahan lagi , seronok dapat kumpul dengan kawan2 , sahabat handai pergi beraya sama2 . Bersembang . Hrmm .... :) Alhamdulillah , Terima Kasih Allah . 

So , sekarang ni tak kisahlah , kalau aku raya dapat duit raya lagi atau tak . Sebab aku tak hadap sangat pun . Mungkin bunyinya agak KEREK&CUKUP POYO . Tapi aku dah ada persepsi aku sendiri tentang Kemanisan Aidilfitri tu sendiri :).Mungkin kadangkala ada patutnya kenapa makin berumur makin kurang duit raya . Kita perlu belajar bahawa kita satu hari nanti pun akan menjadi Seorang Ibu/Bapa . Dan time tu kita pulak kena bagi duit raya pada kanak-kanak . Am i right ?

Tapi budak sekarang pandai demand lebih2 doh ! Kalau dpt duit raya , depan tuan juga dirabaknya ! "Ek eleh ! Rumah besaq , seghinghitt je !" Lol xD

Nak dijadikan cerita , kauorang nak tahu raya aku tahun ni , apa je yg dapat aku beli dengan duit raya yg tak seberapa tu ? Nidiaa ! Mmg dah lama gila kot aku idamkan ! Akhirnyaaaaaa ... :')

I bought it from one of Shopping Complex in Kulai

Seraya mereka bersuara : Daniel ! Huh seriously ? .
Then with my slumber : " Bolehlah cari makan " 

Aku nak sangat beg ni sebab yelah , aku ni jenis penyimpan barang . Kalau kauorang nak tahu , dompet aku je dah ada 3 buah taw ! kau hadoo ? Tapi yg banyaknya kad je dalam tu . Duit jangan ceritalah T.T .Sebab aku kalau jalan2 mesti bawak tab , phone , wallet kalau adapun books or some magazines yg boleh release bored and tension along my journey lah . Jadi amat sukar bawak benda ni semua tanpa bantuan kan . Tu pasai aku beli beg ni . Senang nak masukkan barang . And mudah bawa ke mana-mana . Tak gitu Jah ?

Okay . Tu saja yg aku nak kongsikan harini . Semoga kita semua dapat manfaat dihari lebaran yang mulia ini . Akhir kata , Hargai Warisan turun temurun ;)

So , that's all for todayy ! Thanks for spending your time here to read my bebel celoteh . Salam Aidilfitri . Nak duit raya ? Datang rumah ! Bak kata Kak Yuna : Raya Oh Yeah ! Ahakksss xD  . Bye . I love yalls . Assalammualaikum . Keep supporting me . Kalau suka , tekanlah button like kat bawah ni . 

Kak , duit raya seringgit je ? Tambang bas nak balik pun tak lepas :/

Yuna : Raya Oh Yeah !



Berlalu sudah bulan puasa
Masa untuk bersuka-ria
Oh yeah
Raikan hari raya
Kawan-kawan semuanya happy
Kekasih pulang dari oversea
Oh yeah
Samalah kita nanti
Mungkin dahulu terasa sepi
Hanya keluarga yang menemani

Tapi sekarang tidak lagi

Chorus
Raya kali ini mungkin berbeza
Kerna ku ada dia
Nyalakan pelita cinta dihari raya
Hati seperti bunga api bersama dia
Oh indahnya
Ku jatuh cinta dihari raya

Cinta di hari raya
Cinta di hari raya

Semangat kita nak bangun pagi

Pakai cantik-cantik hari ini
Oh yeah
Nak jumpa somebody
Rumahku dihiasi indah
Senyum sehingga hujung telinga
Oh yeah
Tunggu kekasih hati
Syawal kali ini ku tak sabar
Hati terasa berdebar-debar
Oh yeah
Diri sudah berpunya

Ulang Chorus

Cinta di hari raya
Cinta di hari raya
Cinta di hari raya



                
















Tiba tiba aku jadi suka dengan lagu ni . Mcm match gila dengan mood aku! Haha xD

Yeahh ;) Raya Most Wanted Yaww !

Hai Assalammualaikum dearest my sweet readers . Diam tak diam kita dah masuk seminggu raya dah kan ? Sekejap je rasanya . Well , macam biasalah menjelang time2 raya ni , kalau scroll timeline facebook dengan twitter mmg ramai yg sibuk dok haplot gambar raya masing2 . Pastu dengan muka tak bersalah letak caption : Selamat Hari Raya . Comeyy tak saya pagi raya ? :* . Hamboii kiah , siap kiss emoticon lagi kaww ! Ngeh3~ Alah mengaku jelah yg kauorang satu ketika dulu pun pernah jugak buat mcm tu kan ? Yeah . Samalah kita . Sepp sikit !

Jadi dihari nan indah lagi mulia ni , nak dok story mory sikit pasal persiapan raya sekeluarga . Alhamdulillah , tahun ni kami raya serba besederhana . Walaupun my Papa tak dapat cuti lama , tapi still awesome jugak sambutan raya ^^ . Dah jadi kebiasaan bila time raya semua orang sibuk buat preparation raya . Mestilah mcm mcm kan . Antaranya kemas rumah , mengecat , tukar langsir , buat kuih raya , baju raya & mcm mcm lagilah ! Jadi tahun ni family kitaorang raya takdelah berapa vogue sangat . Cuma alhamdulillah sebelum raya tempoh hari kami sekeluarga sempat mengecat rumah . Yeahh , dan saya merupakan manusia plaing gembira ! cewahh ~ Okay .... --'

Haa . Ni antara hasil karya kreatif dan cetusan idea oleh my super mama . Cantik tak ? Ala-ala Vanilla Coklat gitu !

Ni bahagian atas rumah lah . Double white line


Ni pulak bahagian tepi dinding rumah ;)
Border of windows ^^,


Haa , menatang besaqq ni yg tempat aku selalu dok lepak petang2 xD
Abaikan longkang kat tepi tuh . Sibuk je nak interframe ! haha xD

So , tulah hasil rumah aku setelah dicat . Lawa kan ? Taktawlah bagi kauorang camne . Bagi aku sangat awesome colournya ;) Suka sangat . Ni yg semangat nak jemput kwn2 datang beraya !

-PAGI RAYA-

Normally well , we woke up 6:30 early in the morning lah . Lepas solat subuh , terus makan2 ... Okay cerita pasal makan ni , aku rasa mmg tak sah kalau tak ada ketupat , rendang & Lodeh . Serious aku cakap , mmg FAIL RAYA ! hahaha xD . Dah menjadi tradisi kaum melayu kan . Bak kata lirik lagu Anuar&Elina tu "Jangan lupakan peninggalan nenek zaman berzaman"

Ni diaaa ! Satu pic raya From Alseekri's Family ;)

Tudiaa . Tahun ni tema kami warna biru turqoise
;) Cer teka , agak-agaknya kenapa yg tengah2 tu pakai baju warna lain ? haha xD


So itu saja post untuk kali ini . Apa apa pun Aku ni sibuk bercerita je kang lupa nak minta maaf . Hehe . Okay , Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir & Batin kalau ada terkasaq bahasa ka , terluka kan hati hampa semua atau dok ngata belakang hampa ka atau whateva lah kan ? So apa apa pun kita enjoy je raya ni . Jangan dok tension sangat . Haa , before i forget , Good luck to all SPM Candidates for your SPM Trial soon . Haha , mesti hampa semua skrg tengah bersengkang mata dok ngadap buku kan ? Haha xD . DO THE BEST ! Chaiyookkk ;)

Bye . Selamat Hari Raya . Assalammualaikum ;)



MeLeTOP : Fuyoo Forum Islam ;)

Assalammualaikum Hollow readers , how are yaww ? Tudiaa . Daniel Dani kembali naa . Hahaha . Okay , cer kauorang tengok tajuk tu . Ala2 yg kat Asotoro riyaa kan ? Tapi sajaa je aku nak bagi gempakk sikit . Ngeh3~ So berkenaan dengan entry diatas , aku nak ceritakan serba sedikit lah pada yg masih taktahu lagi . 2 day sebelum hari Nuzul Al-Quran haritu , kami pelajar2 KAA Form 4&5 diberi tugasan mengenai Nuzul Al-Quran . Kitaorang kena buat satu forum untuk discuss tajuk ni . So , debak debuk bermula lah kisahnya ...
Masa sessi rehearsal tempoh hari kitaorang buat pun biasa2 je . Tak jangka langsung pun benda ni ramai budak yg akan suka ....

Tapi Allah maha berkuasa . Siapa tahu kan ? Pagi Jumaat tu juga semua ahli krew forum dapat mood yg sangat ohsemm . Sampaikan Abg Fami pun tetiba suruh tukar nama pada "Pak Joko" Muehehe :3
Dan akhirnya , forum kami berjaya menarik perhatian penonton di SMK Pasir Gudang dengan kejayaan , semua pelajar catat apa yang kitaorang sampaikan ! Yeayy xD

Tak lama lepas tu , Aku geraklah Ke bilik Kaunseing lepas habis forum tu , sebab nak hantar borang responden kot kalau tak silap . Then , Cikgu Wan terus ckp "Daniel , awk nak tak buat persembahan mcm tadi kat STaND ? Sy dah telefon Cikgu Zila . Minggu depan ea ?" Time tu , aku rasa okay je , cuma takut senior2 ni sibuk nak study untuk TRIAL SPM diaorang kan ....

Dan akhirnya ditakdirkan juga kami akan buat persembahan ...

So , aku tanak cerita banyak perjalanan program ke STaND tu , apa yg dapat aku simpulkan , Junior2 STaND ni mmg sporting habiss . Dan sambutan sangat meriahh . Diaorang sukaa sangat2 dengan forum kitaorang .

Balik je rumah and kitaorang on je twitter , Timeline terus banjirr melimpah ruah dan membuak-buak dengan hashtag FuyooForumIslam ! Hamboi ayat ~ hahaha xD Dan ini antara feedback yg kami terima ...






Sebenarnya banyak lagi feedback . Tapi ni saja hashtagclip yg saya simpan . Kalau nak baca lebih banyak , type je #FuyooForumIslam 
Nanti kat situ kauorang boleh baca lebih banyak lagi ....

And last but not least , Abg Afie kauorang ada buat fanpage taw . Jangan lupa support produk FuyooForumIslam ni dengan cara :


2) Dan kemudian anda akan nampak button like , Tekan je kat situ . InsyaAllah ada masa kami akan update.

That's All for todayyyy . Akhir kata , SAYA KENA TWEETLIMIT !!!!! Hahaha xD

Takdelah , sy sebenarnya syg Junior2 STaND Sbb mereka antara audiences paling sportingg kot ! Terima kasih sebab sentiasa tegur2 kami di facebook dan twitter . Sebenarnya ramai yg request minta kami datang lagi . Tapiii , kalau diizinkan InsyaAllah ...

SIAPA NAK KAMI DATANG LAGI ???? ;)

Bye . Assalammualaikum . Bak kata Maria Elena : Tak jawab dosa , kalau jawab sayaaaaangg !   
               

Kurlass kau Jah ;) Ahaks xD

To Iftar We Go ! : Majlis Iftar Keluarga 4KAA 2013

This image I rembat fromm Cik Adlina Cajana :P

Assalammualaikum . Diam tak diam . Kita dah nak sampai ke penghujung ramadhan kan ? Rasa mcm cepat je berlalu . Hrmm .... So , kalau dah sampai penghujung ramadhan nanti , banyakkan amalan pada 10 malam terakhir . Banyak fadhilatnya ;)

And . Harini aku ada cerita . Tak berapa gempak sangat . Memandangkan aku tengok blog ni pun agak tebal ketersawangannya . Hamboi bedhah , ayaaat~ . Okay , so semalam , big class family aku ada buat majlis iftar yang sememangnya awesome sangat . Mcm biasalah , aku pengarah majlis , mesti kena mainkan peranan penting . Jyeahh ~ Hrmm , Sebenarnya aku tak decide pun nak buat program mcm ni sebab aku tengok budak kelas lain kat sekolah tu dah ramai yg buat . Tapi disebabkan kedegilan jugak , aku pun buat ~

Lepak lepuk , dam dem , Kitaorang sepakat untuk beriftar di KFC Taman Bukit Dahlia ;) Yeaayy !

Kauorang nak tahu ? Aku naik geram taw telefon Pihak Management KFC tak angkat2 call . Weyyy , apa guna ada telefon ? Baik tak payah angkat ! Aku call sebab nak suruh dia reserve kan tempat untuk rombongan cik kiah aku ni . Perghhh . Siapa tak panas ati kan kalau org call tak angkat2 . Lagi2 time puasa camni . Hahaha . Nasib aku boleh sabar lagi .

Tapi nasib baik aku ni bijak sikit . So aku datanglah awal untuk chopp port yg baik gilerr . Alhamdulillah , agaknya memang rezeki kelas kami . Kitaorang dapat kat tempat sofa yg panjang tu . Wuuu ~ best ! Tapi yg tak bestnya , bendahari program boleh dtg lambat pulak ! Heyy , sakit pulak hati kita ni wakk . Tapi lepas tu , semua berjalan lancar je ... Lebih kurang dalam 6:45 petang , aku & Wan Shaker dengan Aisyah Fau & Nazurah dah berdiri beratur kat kaunter untuk order meal . For ma boyss aku order family feast combo C yg perempuan aku tak ingatlah Aisyah Fau order apa ... yg penting semuanya cukup ;)

Sedang aku sibuk beratur budak2 ni pun sibuk bergambar . Layann ~

Then , kita dah pun berbukaaa ..............................................

That's All for today :) . Don't forget to hits like button . Thank you ! . Assalammualaikum ;)

Salam Ramadhan Al Mubarak :)

Assalammualaikum . Firstly , I would like to wish Happy Ramadhan Al Mubarak to all Muslims in da world . Yeahh . Full your ramadhan with good things :) Always pray , and don't forget to recite Al Quran . InsyaAllah , this ramadhan would be the best one for us .

So untuk post kali ini aku tak tahu nak share apa kat kauorang . Actually banyak gilaa yg aku nak share tapi tak tahu nak mula dari mana :( . Actually blog aku ni masih dalam sessi pengubahsuaian katekaww .. Kalau kauorang ada perasanlah kan ? . InsyaAllah kalau sempat nanti aku post kay? Hrmmm .... Jadi di kesempatan ini aku nak minta maaf kat kauorang andai ada pertuturan atau perilaku aku yg tak berapa menyenangkan . Aku tahu , aku bukan seorang manusia yang perfect . Aku masih mentah . Banyak perkara yang aku belum tahu dan perlu belajar .

MAAF ANDAI AKU SOMBONG

MAAF ANDAI AKU TERLALU MENYAKITKAN

MAAF ANDAI AKU KASAR

MAAF ANDAI AKU TIPU

MAAFKAN SEGALANYA :'(

Semoga kita semua memperolehi segala kebaikan didunia & akhirat . Aamiin .

That's All for today . Thanks for reading . Do like my post .

And .... Last but not least . Terimalah hadiah yg tak seberapa dari saya ... ;P

Maaf ! Sibuk & Terlampau Sibuk !

Assalammualaikum & Hollo people . Firstly , aku nak minta maaf sebab lama tak update blog kan . Maaf sangat-sangat atas segalanya . Sampai ada yg bertanya kat facebook . Mungkin diaorang dah lama kot follow story aku . Wahh , ini yg lagi buat terharu ni ...



Tak diduga . Thanks semua yg sentiasa follow story aku ni . Takdelah aku ni menaip syok sendiri je . HAHA . Okay . Overall , aku nak bagitahu sejak aku balik dari Umrah ni , Fehh melambak kerja-kerja ... Boleh tahan jugaklah . Task sana sini . Photoshoot untuk sekolah , Majalah Mekar lagi . Tu belum kira homework aku lagi . 11 subjek . 1 subjek je dah dekat dua hingga tiga kerja . Kalau ada 11 ? Ehh ! Tak senang duduk dibuatnya ! 

Then , nak siapkan Paper Work Programme hujung tahun ni . Haa , bercerita tentang Programme ni , akhir tahun ni aku berhasrat nak buat big event yg sememangnya gempak ! Howaa . Tu yg busy sikit tu . Saban hari aku dok mengadap kertas kerja and kerah idea bagi dapatkan sesuatu yg bernas . Penat bebb = =' . Tapi seriouslah aku cakap ngan kauorang sejak aku dah naik Tingkatan 4 ni , makin busy bebeno Mak Jemah seorang ni . Aku sendiri tak minta untuk dibusykan sebegitu . Aiitt ? Haha . Pun boleh ~

Kauorang cubalah bayangkan ea , Aku pergi sekolah , 6:40 pagi dah keluar . Habiss sekolah pukul 3:30 . Then , kalau ada extra class atau study group , pukul 4:30 baru balik . Itu biasa lagi . Hari selasa kot aku paling tak tahan . Guess what ? Sanggup ke kauorang balik pukul 5:30 petang ? Dah nak dekat 12 jam kot aku kat sekolah . Tidak ke tepu Kepala Hotak  kauorang , terima banyak sangat ilmu non-stop ? Betul kata Cikgu Biology aku , org yg kerja guna otak ni akan lebih terasa cepat penat berbanding org yg membanting tulang empat kerat ... 

6 setengah pagi dah keluar , 5 setengah petang baru balik ? ( Macam org kerja half day lah weyy ! )

Pastu , balik rumah , dengan penatnya lain , ngantuknya lain . Mana nak buka mata lagi nak study kalau dah terlelap . Sarat gila mata ni dengan 1000 kepedihan ngantuk . Fehh , mmg bercintalah jawabnya kalau nak study . Yaa , tapi aku perasan sesuatu ! Kerana ini semualah membuka mataku untuk memberitahuku , bahawa aku tidak boleh berleka ! Aku sudah semakin mencapai peringkat dewasa . Bermakna , semakin banyak tugas yg perlu aku lakukan untuk menjadi lebih cemerlang ! Ayuhh bangun ! Dan Luaskan Kuasamu ! . HAHA . Dah mcm JDT pulak yee ~

So , sekarang ni pun aku dah jarang nak update blog dek kerana kerja-kerja yg tak terhabis buat tu . InsyaAllah kalau ada masa , aku akan update lagi ! Thanks for reading yaww ;) Peace . 

Suka post kali ni ? Hits button like kat bawah ni yee ;)

Assalammualaikum .... 



Carta 5 Teratas Habit Saya

Assalammualaikum and well Hollo readers ! See you back guys . Miss you so much . Haha , Aku menaip ala-ala perasan lebih pulak . Mcm lah ada pembaca setia blog aku ni . Mesti kauorang rindu dengan gambar & video aku kan ? Mesti rindu nak baca penulisan aku kan ? Mesti kauorang rindu aku kan ? Haha , okay ayat yg last tu serious boleh buat org nak muntah . *Baldi satu*

Okaylah , tanpa membuang masa atau membuang tabiat lagi , Today i'm gonna tell you guys about my habits . Secara pendefinisian , Habit ni adalah satu rutin ataupun perilakuan kita hari-hari . Apa yg aku nak kongsikan ni , adalah habit aku , dan tak ada kena mengena  dengan yg hidup ataupun mati . *Evil laugh* .
Menurut kajian Dr bla bla bla bla ...... aku malaslah nak taip , senang cerita kauorang WIKI je apa tu habit . I 'meant , to everyone who don't know what is habit . Guane tu ? Ada jugak manusia mcm ni ke ?
Mungkin apa yg aku akan cerita ni , ada persamaan dengan habit kauorang . Atau iras-iras mungkin ? Nanti uolls boleh comment dekat bawah ni ye sesayangs :) Ahaks . *Gediks*

Bismillahirrahmanirrahim .....

1) MANDI AIR PANAS 

Tudiaaa bak hang . Ni adalah habit aku dari kecil sampai laa ni . Tak habis-habis nak menatang ni jugak . Aku lebih suka mandi guna water heater and the important is aku jarang mandi guna ayak sejuk . TAK TAHU KENAPA . Aku lebih selesa rasanya mandi guna air panas compare to air sejuk (air biasa) . But , aku akan cari air sejuk juga untuk mandi satu masa nanti .Guess when ? Time Ramadhooon . Haha . Gilaalah , Pasir Gudang ni dah mcm Pulau Haba weh . Balik sekolah , lucut uniform , teghoii mandi  :D . Tapi bukan tu aku nak cerita . Aku nak cerita pasal habit aku time mandi ni haa ....

Kalau mandi guna water heater ni , My main habit is , PAUT TANGAN KIRI ATAS BAHU KANAN . Ada tak antara kauorang yg sama jugak habit mcm aku ni ? Dari kecil kot habit ni . Tak sah kalau tak buat . Dulu kan , aku ingat dalam dunia ni , aku seorang je yg ada habit mcm ni . Haha , tah pape je ~

2) TIDUR

Aku kalau time tidur tak adalah masalah sangat bagi aku . Tapi setiap org mesti ada habitnya tersendiri kan time tidur . Ada yg ada gigit bantal bushuukk lah , kena dengar lagulah , kena gentel telinga , itulah , inilah dan mcm2 lagi ! Tapi time tidur aku ada 2 Habit yg utama , yg aku rasa kena lakukan untuk biarkan mata terlelap dan lena diulit mimpi . Yang pertama adalah aku kena goyang-goyangkan kedua kaki . Kalau tak goyangkan , mmg tak boleh tidur . Yang kedua ni , Erm . Terasa malu pulokss nak khabaq . HAHA :D . Habit aku dari kecil sampai besaq ni , time tidur aku kena pintal hujung selimut tu , and lalu2 and usap2 kan kat atas pipi . Bunyi mcm vodoh - vodoh pelik je . Tapi itulah hakikatnya . *blushes eyes kejap* . Haha , malu ni . Sumpah aku taktipuu weyy . Kauorang pulak mcm mana ? =)

3) KUKU

Okay , berkenaan dengan kuku . Ni habit baru aku taw ! Lebih kurang dalam seminggu lepas habit sengal ni terjadi tanpa diundang . Dapat kad jemputan pun dok ! Tiba tiba je habit ni dtg sesuka hati .
Cemharooommm ~ ! . Act , habit aku bukannya gigit kuku seperti spesis-spesis yang bersekutu dengannya . Aku sejak kebelakangan ni , suka masukkan kuku ibu jari kanan aku , ke celah 2 gigi atas . Haha , panjang bebeno nak khabarnya ni . I don't know why . Suka sangat2 . Marvelous ! Haha . Otakmuu ~ . Habit haromm ni akan dtg menyerang secara tiba2 . Kadang2 dia tengok free time aku juugak . Kalau tengah free2 tu , tetiba je rasa nak buat ini macam . Eventhough dah tersedar pun , aku still nak teruskan .
Apa kehe lah deme ni !

4) YEAY ! 

Habit ni pun termasuk dalam top 5 aku jugak . Haha , kira habit ni dah tepu lebih 6 atau 7 tahun lah . Lamaa jugak tu . Habit ni adalah antara habit yg aku tak boleh nak buang . Eventhough have been scolds many time by both of my parents . Aku , kalau dapat apa2 pun , tak sah kalau tak sebut Yeay ! Eventhough dialog simple sebegini , " Angah nanti teman Mama gi carwash " . Yeay ! Apaa sehh aku nih . Benda takde papepun . Watlek watpeace je kot . Aku je sentimental sikit . Terlebih girang agaknya . Or terlebih gula ni ? Haha :D . Kalau dah dialog simple mcm tu pun aku dah jerit yeay , Apatah kalau tiba2 My Mom hadiahkan Galaxy S4 ? Wowww , takde bunyi yeayy dah masa tu . *Pengsan habiss * Muehehe :3

5) ULANGAN & MENGULANG

For me , tak sah kalau aku tak mengulang sesuatu ayat tu . Contohnya kalau aku ada dengar lirik lagu yang terlampau keawesomemannya , "Mother Father Gentleman" . And the words aku akan ulang2 ulang , and ulang serta mengulang berkali-kali ayat tu . Bukan sejam dua , tapi sehari dua taw . Haha :D . Org yg kt dalam rumah tu sampai naik tension dengar aku asyik ulang benda yg sama . Mana taknya weyy , aku tak boleh kalau dpt satu ayat ni , mesti aku rasa nak ulang banyak2 kali . Seriouss . Nanti bila dah ulang , mulalah nak start merepek merhaban bagai ~ . Tah pape je .

Okay guys . So , itulah cerita aku mengenai habit pada hari ini . Mesti kauorang pun ada habit sendiri yg mmg tak boleh ditinggalkan kan ? Mana taknya , dah anggap mcm adik beradik sendiri . Habit tu bela dari kecik weyyy ! Takkan nak tinggalkan . hahaha , lewls ! xD

So , kauorang pun mesti ada habit sendiri yg nak di'share'kan kan ? Meh sini rajin2 lah comment
sesayangs ;) Takde manusia pun yg perfect melainkan Nabi Muhammad S.A.W .....

That's All For Todayy ! Thanks for reading . See you guys in the next post . Love u so muchh !
Assalammualaikum ....

#Kauorang , jomlah support blog aku dengan cara hit button like di bawah ni ye . Tak susah pun . Tak perlu nak sign bagai . Just click that button if u like my post . InsyaAllah improvemment will be done in the next entry . Thanks kauorang ....

#Nantikan the next entry about pesanan & amanat !



Kalau Ada Masalah , Bincang Depan , Jangan Memfitnah Belakang !

Assalammualaikum . Hey Guys . See you again . So how are you . Hope you will always in the good condition . Thanks for visit my blog and check out this new hot post . Today , i feel sooo furious and veryy veryy miserable at the same time . Sometimes , i fell something that what the h*** is going on ? Urghh ! Such a shit problem !

*KLIK PADA IMAGE UNTUK MEMBACA

Bang oii ,
Kalau saya ada masalah dengan anda , mari sinii kita bincang elok-elok . Jangan suka menuding jari and memfitnah orang je kerjanya . Ingat , TAK BERKAT HIDUP OII ! Apa yang aku dah buat kat kau sampai kau tak puas hati dengan aku ? Aku ada sakitkan hati kau ke ? Ada terlepas cakap kat kau ke ? Ada buat benda yang kau tak suka ke ?

Actually , aku nak tanya jugak nii , AKU NI , KENAL SANGAT KE KAU ? Tegur menegur pun idok . Ni nak kacau life kau . Come on lah weyy , Aku kenal kau tu pun gitu-gitu je , nak sangat ke aku kacau or sakitkan hati kau . Sampai kau nak bash aku gilaa2 tu kenapa ?

Kauorang nak tahu ceritanya kenapa ?

If i'm not forgot lah kan , Last day , aku terserempak dengan Mr A nilah kan . Masa tu dia tengah busy dengan bussiness roti jala dia tu . Maklumlah , budak katering . Then , aku tak dengar taw masa apa yg dia nk cakap dengan aku tu . So , aku cakaplah "Tak dengar lah , nanti jap , aku turun dulu" Sebab masa tu aku terserempak ngan dia kat tingkat 2 . Aku kat tingkat 3 . So , aku pun terus turun tangga nak jumpa dia with my other classmates lah . Dia tanya nak beli roti jala tak ? Kwn2 aku berbual-bual dengan dia . Aku ni pun dok dengaq jelah apa yg depa dok ceghitaa tuu . Aku senyap je .Takdelah lama sangat . Dalam 10 minit je . Pastu kitaorang pun blah dari situ lepas dah habis jumpa si Mr A ni .

Then , masa turun dari tangga bilik sukan sekolah tu , terserempak lagi dengan dia . Apa lagi , dia merayu lah bersungguh-sungguh dengan muka 10sen suruh kitaorang ni beli jugak roti jala dia . Akhirnya , kwn kitaorang ni , Mirza belilah jugak sebungkus . And in the same time ......

Bang , Masa nilah baru aku nak start berbual ngan kau . Yelah , aku mana kenal kau sangat . Seingat aku lah kan , kalau otak aku tak mereng lagi aku tanya kau , "Roti Jala yang Amir Shahmi buat ada tak ? " Pastu , kau jawab " Takdelah , roti jala aku Cikgu Rizam dah beli " .....

And my question is , SOALAN AKU TU PUN ADA MENYAKITKAN HATI KAU KE ?
Sorrylah kalau aku tanya mcm tu , itu amat menyakitkan bagi kau LahSangatKan?
Tapi aku pun taktaw lah kalau soalan aku tu , boleh sakitkan hati kau . Mmg hairan lah kan , Hurghh . Barangkali kau ni mesti sensitif orangnya kan ? Atau hati kau sesuci , sebersih , semurni dan selembut Tissue Premier mungkin ? Atau Tisu Tandas ?  Mungkin sebab itulah kau terasa dengan soalan aku tuu .







Kalau nak ingat semula , apa jelah yang aku pernah cakap ngan kau ye ?

Nak katakan berjumpa ? Erm , boleh katakan sebulan 4 kali je aku nampak muka kau tu kat sekolah . Tu pun kalau aku lalu depan bilik katering . Nak bercakap dengan kau ? Arhh Sudahh ! Jumpa pun jarang , inikan nak bercakap ? Kalau aku terserempak dengan kau pun , time aku ada event kat sekolah . Itupun ayat yg sama je aku dengar . " Weyy , tangkap lah gambar aku ! " Tu pun kalau aku pegang camera , baru kau nak tegur , Kalau tak ? Haramlaa nak tegur aku ~ .....

Hermm ..... But Until now , i'm here still thinks what is the source problem ha ? I don't know what is it . But for you bro , satu je aku nak cakap , No matter what , if you still tak puas hati , come and meet me ! Bukannya mengata or bash2 aku dengan cara ni . Okay ?

Tapi kadang2 aku terfikir jugak lah kan , Mungkin kau sakit hati dengan aku pasal aku ada tahan kau ke kan ? Yelaa , Aku kan Pengawas Sekolah , mungkin kau marah kat aku sebab aku pernah tangkap masa kau rambut panjang ke , Tak pakai nametag or lencana ke , or whatever something berkenaan school diciplines lah kan .... Kalau pasal tuu , seriously aku minta maaf ye , aku dah diberi amanah and aku perlu jalankan tanggungjawab .

Atau mungkin kau dengar khabar angin dari mulut-mulut binasa yg mengatakan aku pernah mengata or mengumpat kau ? Oh , Kemungkinan barangkali ! Yelaa , dalam konteks ni , mcm2 sebenarnya boleh tercetus . Dan kita sebagai manusia pun boleh berfikir bagaimana masalah ni boleh bangkit ,selagi kita tak tahu punca sebenarnya , kan ? kan ? Yelaa , dah kauorang tak tahu apa punca masalah tu , mestilah kauorang tak senang duduk and memikirkan bagaimana boleh berlaku masalah tu kan ? Haishh , kalau yelaa kan , Siapa lah orang yang buat fitnah tu ye ?

Apa-apa pun , Kita tak boleh buat keputusan melulu and main fitnah cengituww je perginya ~ . Siapa yang tak sakit hati beb ! . Lainkali , bawalah bincang elok-elok . Nabi pun tak ajar mcm tu . Tak gunalah kalau MUKA JAMBU , TAPI HATI BUSUK kan ? Sorrylah , bukan nak mengata . Cuma nak bagi Kau Sedorrr ! Opsss , bukan kau je , malah semua orang ! Ya ! Peringatan ni , adalah untuk semua orang , termasuk aku sekali !

Tapi kalau betul aku salah , aku awal-awal lagi aku cakap , AKU MINTA MAAF SECARA TERBUKA , OKAY ? Yelaa , kita nikan HambaNYA yang tidak terlepas dari membuat dosa . Kadang2 , bukannya kita sengaja ....

Then , tanggungjawab aku sebagai Muslim dah selesai .

     Kau ?

     Ada kepala otak kan ? 

    Fikirlah Sendiri !!!


Okay , Thanks for reading guys . Yang baik itu ambil sebagai pengajaran , Yang buruk itu jadikan sempadan . Entry kali ni pun sama-sama ambil sebagai iktibar . Entry ni pun peringatan untuk aku jugak . See you in the next post . Bye , have a great day and Assalammualaikum ! I love you All ;)

Do I have to speak in English ?

                         
Assalammualaikum . Holla everybody ! See yall  you all again in this moment after for a long time i wasn't update my post . I'm really2 sorry for that cause i've lot of things that i have to finish . As you have knowed already , i was involved in an accident last tuesday night . Whoaa !! What a suprised tragedy ! I really2 not judge that i would involve in accident that night okay ! But it's okay , it's no so bad lahh . Only my hand wrist was broke . Ouhh , don wolly , it is just as simple injured . Haha , simple injured ? ( Guane tuu ??)

Tu diaa bak ang !!! Kan Daniel Dani dah mula speakingg !!! Haha , Berbekalkan tangan kanan yang masih boleh berfungsi ketika mana tangan kiri sekarang perlu berehat sepenuhnya selama 6 minggu kot .. Entahlah , parent aku yang kata ... Aku pun tak henggatt sangat apa yang Doktor Nazlee tu cakap ... Haha , nampak tak betapa teruknya aku , tangan sendiri sakit pun tak amik kesah :D . Hoissshh , penat gila menaip ni , mana taknya , biasa menaip guna dua2 tangan kan ? Tapi laa nii , aku terpaksa dah taip guna sebelah tangan je ... sobsob . Nasib baik yg injured tu tangan sebelah kiri , kalau sebelah kanan , aku mmg tak dpt menulis lah jawabnya ... hrmm , tapi kadang2 , aku terasa comel lah pula menaip sebelah tangan je . Haha :D Sempat lagi perasan tuu ...

Okay , Marilah kita berbalik ke pangkal jalan tujuan asal tajuk cerita ni . Okay , berkaitan dengan tajuk entry tu , " Do I have to speak in English ? " . Apa pendapat kauorang ? Kauorang rasa perlu ke ? Hrmm , In my opinion , ( tudiaa , dah start speaking diaa) Perlu kepada seseorang itu jika dia nak memantapkan lagi communicate dia in English , i meant , especially , bagi mereka yang rajin lah kan , yang nekad nak berkomunikasi dalam bahasa Inggeris . Persoalan utama , adakah wajib mempelajari dan mengetahui bahasa ini ?

Jawapannya : YA !

Sebab kalau kita tengok , apa2 urusan sekarang ni pun , okay , kita tak payah amik contoh2 jauh , kita amik contoh yang senang , Contohnya , Prime Minister kita , kalau ada urusan dengan Prime Minister Chinnese , adakah mereka akan menggunakan bahasa melayu atau bahasa cina ?

Takkan ? Bahasa Inggeris jugalah yang menjadi bahasa pengantar utama . I meant , bahasa rasmi urusan lah kann ....

Dalam Malaysia ni pun lebih kurang jugak , kalau dah sesama menteri atau ahli koperat  berbangsa Melayu , Ada jugak yg kadang2 bercommunicate in English . Kononnya more effision and interactive lahh .... Haha :D Apa2 je ...

So , no wonderlah , Bahasa Inggeris ni penting kan untuk kita mempelajarinya ? At least kalau tahu asas pun dah cukup dah . OKAY , question no 2 is : Antara usaha2 yang boleh dilakukan untuk memantapkan english   edukesyeenn education ?

Okay , firstly , kita kenalah sentiasa berkomunikasi dalam bahasa inggeris dengan sesiapa je , sekurang-kurangnya yang simple2 pun dah memadai . Contohnya , good morning , good evening , how are you ? thank you , and so on lah ...Tak kiralah dengan family members ke , friends , teacher or someone yg you all selalu rapat kan ..

Then , banyakkan tonton movie2 English . Or biasakan baca novel2 English . Even though sometimes kauorang feel so bored kan ? Perkara biasa je tuu . Samalah ... Kalau mcm Daniel , Daniel ada download satu apps ni kat dalam tab Daniel  from play store taw , Apps ni banyak novels english taww . Tapi genre romance lah .. haha . Tak kesahlah , yg penting dpt baca . Walaupun tak faham , Daniel tetap teruskan pembacaan tu , dan sometimes ada jugak terpaksa bukak dictionary berulang kali , sebab nak fahamkan maksudnya taww ... haha . Penat mmg penat , tapi berbaloi lah sebab sampai sekarang Daniel hafal perkataan tu semuaa ... Alhamdulillah ...

Other than that , untuk mantapkan english kita ni , HAAA!! Kauorang yg ada blog tu , bolehlah start typing in english lepas ni ....  Apa diaa ? takut banyak kesalahan grammar ? jangan takutt , kita mula dari bawah , manusia mana yg tak pernah buat silap ? kan ? kan ? Kalau tak dapat hari2 , seminggu sekali je pun okaylaa kauorang dpt update post in english ....

Rasanya banyak lagi cara lain , tapi setakat ni itu saje dulu kot . Overall , post kali ni mmg bosan . Haha ... whatever lah , Daniel sekadar berkongsi cerita , pendapat , tips dan ilmu . Mana yg baik tu , amiklah , yg buruk tu , tinggal sini je , takyah cerita kek owang luor sano tuu .. haha .. pasni Daniel nak buek post tajuk dioo " Gapoo ambo perlu kecek kelatee ? "  Hahaha ..... mcm parody pun ada jugak ! Okaylaa , ni saje setakat ni . Jumpa lagi dalam entry lain ! Doakan Daniel cepat sembuh okay ? Bye semua .. Assalammualaikum ... :)

P/s : Rindu kat sekolah :'(

Happy Birthday Farrahin .

Assalammualaikum semua . Hye guys . Lama dah tak update blog ni . Ni pun berkesempatan nak update tapi via mobile je . Ngeh³~ . Okaylah , Actually , berdasarkan post title tu , birthday Farrahin 15 March haritu . Tapi tak sempat pulak nak hapdate bagai . Haha :D . Sebenarnya , aku tak nak cerita pasal birthday dia tu . Aku nak cerita pasal gambar ni . Lawa kan ? Haha . Tahu dah . Tulah kelas kitaorang . Tapi have fun gilalah masa sambut birthday Farrahin kat dalam kelas haritu . Aku suka gila birthday cake dia tu . Sedapp giloss . Okaylah , sampai sini saja aku nak taip . Nak sambung study ni . Hehe :D . Bye , Assalammualaikum .
#Credit to : Cikgu Farhana . Thanks for the naiss pic ;) . Syg cikgu !

Wan Mohd Shaker Bin Wan Adnan :'(



video


*FIRSTLY , AKU DEDICATEKAN LAGU SAMPAIKAN SALAM (ADIRA VERSION) UNTUK KAU !
 
 Assalammualaikum w.b.t. Hello readers . Abg , kakak , adik , pakcik makcik dan yang bersekutu dengannya . How are you ? Jam menunjukkan pukul 2:36 pagi , di pagi yang hening ni , actually takdelah hening sangat , biasa2 je . I gonna to type something ! Yes ! I gonna ! Post kali ni khas sikit sebab title dia betul2 aku specifickan . Cewahh , nampak? rajin tak aku? haha :D

     Berkenaan dengan title diatas tu , okay mungkin ada yang kenal atau tak kenal , actually kauorang kenal ke dia siapa? Famous sangat ke dia tu? Siapa dia sebenarnya? Kenapa aku nak cerita pasal dia? Pphhuihh!
Haha :D . Okay , bila aku dah type or nak cerita about someone tu , mestilah orang tu , ada kena mengena in my life (#LahSangatKan?) . Okay , kalau kauorang tengok gambar kat sebelah kanan gadget ni , ada caption Wan Mohd Shaker . Who's him? Yes ! My bestfriend . Okay , kenapa dan apa yang sedih sangat ni?

 
 Actually sebenarnya mcm ni , Wan Shaker dah nak pindah sekolah ! Disebabkan surat tawaran dia tulah ! Hish ! Buat apa lah pindah ? Stay je kan bagus ! *Marah ni2 . Nak buat mcm mana kan? Dah rezeki dia pindah , dah takdir kami berpisah . The moment when he said " Qayyum , aku pindah sekolah 2 minggu lagilah . Relaxlah , minggu depan ada lagi ! " . Okay , *aku nak nangis . Tapi cover2 lah jugak . Sebak je lebih masa tu . And dalam masa 2 minggu tulah , aku kena isikan masa within laughing , eating and solat together . Nanti kalau tak , mesti aku akan merindui semua itu . Tapi , masa tu terlalu kejam ! Kenapa cepat sangat berlalu?

     Aku rasa bosan bila Asyraf , Syafiq and Raaif pindah lebih awal . Tapi , mmg aku loose gila2 masa Wan nak pindah . Aku dah start rasa sedih and kehilangan bila rasa sesuatu yang aneh masa Kelas Math tadi . Wan Shaker takde dalam kelas . Dia uruskan fail sekolah dia lah kan ! Sibuk je ! :D . An that time , i feel so feeble gila2 . Peritnya Allah saja yang tahu . Yelah kan , since from form1 kita kenal kan? Masa berlalu begitu pantas . Okay , untuk 4 perenggan utama ni , baru pendahuluan . Belum masuk isi lagi . Gila tak?
Okay .....

   JOM SINGKAP KENANGAN DAN MEMORI LALU .......


Wan , did you still remember all of this ?



     Ingat lagi tak time form1 dulu kita buat reunion party . But tak ramai yang datang kan? Tapi still ingat masa kita makan sama2 dengan geng2 yang lain . Lepastu , main buai dekat taman , gelongsor , haha , tulah nak sangat main . Maklumlah dah lama tinggalkan permainan budak kecik ni . :D . Lepastu , ingat tak masa kita2 yang lelaki ni , ambil gambar ramai2 , yang paling beria Syafiq lah . Haha :D

Wan ....

Ingat lagi tak masa kita datang kursus integriti pengawas dulu? Aku still ingat yang kau pernah merungut pasal satu game ni . Dia kena cari pasangan yang huruf depan nama yang sama , dengan tarikh kelahiran yang sama . Kau lah orang yang paling benci game ni . Haha ;D . Sebab , mesti dalam sekolah tu kan , kau seorang je yang takde group bila main game ni . Taktahulah kalau kau akan benci game ni sampai bila2 . Haha :D  Laka - laka je masa tu ....


*Image failed to loading because it's comel2 sangat !

     Lepastu kan Wan , ingat lagi tak masa kita form1 dulu , kalau jalan kemana2 , mesti kita berempat je . Aku , kau , Asyraf dengan Daus . Hampir setiap masa . kan? kan? Kalau time rehat tu , mesti kita berempat jaga tempat yang sama . Walaupun sebenarnya aku dengan Daus kena jaga blok lain . Haha ;D Pppuihh ! Tak amanah punya Pengawas ! Maklumlah , buddyz takkan terpisah katakan .

Wan , did you still remember our sweet time when Pertandingan Bahasa Arab masa form1 ? Kita sama2 cipta lagu yang perkataan ustazah suruh hafal tu . Pastu , aku punya lah semangat sampai berhias songkok kauorang dengan manik2 . Haha . Lawa kan? Yes i know , tengoklah , tangan siapa yang hias? ^^, Tak sangka pulak kita menang kan? Alhamdulillah , dah rezeki kita , nak buat mcm mana kan? 

     Bila dah naik form2 , kita terpisah sementara , But we still contact each other together kan? Alhamdullilah... Okay , ingat lagi tak masa form2 dulu , aku pernah lambat datang rehearsal nasyid dalam pertandingan tu . And bila aku dah sampai sekolah , tup tap kauorang suruh cancel kan group nasyid sebab dah tak ada time nak berlatih lagi . Aku punya semangat dengan bawa bendera bagai . Kau boleh batalkan mcm tu je? Perghh , yelaa , aku tahu salah aku masa tu kan? Aku datang lambat pun sebab ada hal . Ingat lagi tak masa tu aku merajuk ngan kauorang ?  Kau ngan Asyraf tak lama lepastu , pujuk aku . Hehew ;D . Iolls sungguh gedikss ! Sweet sangat lah kan kau pujuk masa tu . Whatever lah , yang penting dapat masuk nasyid . Aku harap kau takkan lupa sampai bila2 nama 'ARAB FC' tu taw taw !

     Did u still remember when cikgu Md Noor tertukar nama kita . Sebab dia pelik , muka kita hampir sama . Haha , tak tahulah kau tahu tak benda ni . Masa form1 dulu pun dia selalu pelik jugak . Selalu terpanggil aku dengan nama "Wan" . Cikgu cakap , muka awk dengan dia ni iras2 lah . Eceh cikgu ! baru tahu ke? hahaha :D



     Wan , ouh Wan , ingat lagi tak masa kita hangout sama2 tengok wayang masa form2? Masa tu ada Hazim ngan Ishlah sekali . Kita tengok cerita RealSteel sama2 kan? Aku masih ingat lagi yang kau duduk sebelah Ishlah , aku duduk sebelah Hazim . Lepastu kan , ingat lagi yang kau marah aku , actually takdelah marah sangat , haha . Aku ingat lagi kau cakap "Qayyum , kau biar betul kat sini tempat duduk kita . Check betul2 lah ! Jangan salah ! " Hish Wan ni ! Banyak bunyi pulak ! Aku yang order tiket , eden tahulah tompek duduk kek mano ! Haha . Lepastu , aku pun ikhtiar je sebenarnya masa tu , sebab dalam cinema tu gelap , jadi tak nampak lah no seat kat tiket tu . Tapi nasib baik okay lepastu . Alhamdulillah ~

    

Wan , ingat lagi tak masa kita tidur sama2 masa qiamulail KAA? Aku paling tak boleh lupa , masa kau bercakap sebelum nak tidur tu . Cikgu dah cakap , saya taknak dengar suara . Lepastu kan , kau still berbual , sampai tiba2 kau nampak satu kelibat besaq depan kau ! Oh men ! Cikgu rupa-rupanya ! pastu terus kau senyap ! hahaha :D


Wan , Wan , Aku nak bagitahu kau something , aku nak bagitahu , kenangan kita masa form3 lah paling banyak gila2 .....

     Ingat lagi tak masa kita belajar sama2 dulu . Masuk bengkel sama2 . KKQ sama2? Sweet kan time tu . Everything we've done together . Lepastu aku still remember masa kita beli makanan kat kantin hari2 . Sampai satu hari tu , kau tanya aku , Qayyum , kau tak makan ke? "Aku diet la" Gelak besaq je kau . Hahah :D 

     Ingat lagi tak masa kita solat  Dhuha sama2? Ada pernah sampai satu tahap . Kau pernah cakap kat aku "Qayyum , kau ni solat Dhuha mesti time kelas KKQ Amira je kan? Huuh , tersentap aku masa tu . Ishh Wan ni , mana ada ! Aku solat tu kerana Allah lah ..... Aku tak perasan pulak time solat tu , dia ada kelas kat situ . Mana lah sempat nak pandang2 dia .... Hehe :D . Semenjak kau cakap mcm tu , aku terus rajin2 kan diri nak solat Dhuha selalu .Tu aku paling aku tak boleh lupa ! :)

    Wan , ingat lagi tak masa kita kena pergi kem Pengawas tu ? Kau takde masa tu Wan . Alah , tak bestnya . Tapi takpelah , AKU REDHOO ! hehe ;D . Kau masa tu sibuk dengan Show Nasyid kau tu kan? hahaha :D . Whatever lah . Walau kau takde , aku tetap move on ! Tapi , kau datang semula ke kem pengawas tu esok harinya kan? Sampai aku tak perasan pun yang kau ikut gerak kump kitaorang masuk hutan sekali !. Pastu ingat tak yang kau puji aku sampai berbunga-bunga tu ? Kau cakap persembahan kebudayaan kump kitaorang lah yang paling best ! (Kononnya ler tu!) hehe:D Lepastu , ingat tak yang aku buat Mira sedih tu . Pastu aku pujuk dia . Kauorang tengok je kan aku dari khemah ! Haha , bila aku pusing je , semua woot woot wiit wiit kat aku ! Aaargghh ! bengangnya ! Tapi , tulah kenangan yang aku takleh lupa ! Kita tidur sekhemah kan ?

     And kenangan yang aku tak boleh lupa bila kita dah habis PMR ! Ingat kita pergi mana masa tu? Yeayyh ! Tasik Kenyir ! Okay , pasal ni , malas nak cite lagi . Sebab aku dah pernah cerita . So , aku nak cerita perkara yang berlaku tapi sebenarnya aku tak cerita lagi .... hehe ... Ingat tak malam nak bertolak tu Wan . Masa dalam bas tu , aku moody je , sebab kau tak layan aku . Padahal duduk sebbelah2 tu ! . Aku pun pandai sangat , konon merajuk , mesej beb ! haha . Ingat lagi mesej yang aku hantar " Kita ada kat sebelah ni , taknak layan ke?" . Pastu kau balas , "Bukan taknak layan, tengok mcm marah je" . Haha . Sweet kan time tu? sangat lah kan ?? :D . Duduk sebelah2 dalam bas , still mesej . Membaziaq kredit! 

Ehh2? Aaron Aziz ! EHH ? Sorry , salah gambar pulokss !




Haaa ! Ni baru betul ! hehe :D


    Lepastu kan Wan , ingat tak lagi yang aku moody gila ngan kau tu . Sebab sebelum bertolak tu dah janji nak duduk sebelah aku dalam bas kan . Tahu2 bila dah nak balik PG semula je , kau duduk sebelah Afif ! Ciss ! DASAR CURANG ! Haha :D . Aku pun duduk lah sebelah budak kecik tu siapa tah nama , yang penting belakang kau lah ! Hati tengah berasap je kan ? HAHA ;D . Pastu ingat lagi tak yang kau tegur aku , aku buat tak endah je . Kesian kau kan? Sampai aku pujuk kau semula masa berhenti kat RnR tu . Aku tahu , masa tu kau pun tengah marah lagi kat aku . Aku nampak sangat dari riak wajah kau . Aku rasa Asyraf pun perasan situasi tu . Takpelah . Aku pasgrahh . And , beberapa hari lepas tu kita okay semula kat facebook . hehe ;D .Kalau ikutkan , aku memang paling banyak touching masa form3 kan? kan? Aku rasa kau pun mmg double2 triple3 dan segala ple2 lah perasan dengan benda ni kan ? haha :D . Tahu sebab apa? Sebab aku dah start serius with our friendship ni . Aku cuma nak jadi kawan terbaik . Tu je .

    Wan , Tahu tak setakat sampai sini aku taip dah pukul 4:00 pagi dah . Aku tahu mesti kau nak baca lagi kan ? Okay , takpe , aku taip lagi .... sabar yee .... nak turun jap , minum air , haus ... 

Arrghhh .... sambung .....



Wan , ingat lagi tentang memori manis ni ? Aku harap , dalam banyak2 our memories , this one u will never forget K?
     Aku still ingat yang kita pernah discussion gila2 dalam bilik kaunseling tu . Hehe . Actually banyak main2 sebenarnya . Sampai satu masa tu fed up & tension aku . Dah tak boleh nak practise aku punya skrip tu . Pastu , kau pergi buat tweet "Qayyum tengah tension!" haha .:D Sweet gituh ;) . Pppuuihh :D HEHE ....
Tapi , nasib kau pujuk aku perlahan-lahan . And then i'm okay ...
     Still remember that night , seperti yang dijanjikan kita akan gerak ke Muar dengan Cikgu Hazlin sama2? Best kan? sebab naik kereta comel , :D (Jangan marah saya ye cikgu Hazlin ;)) hehe . Lepastu ingat tak masa dalam perjalanan tu , kita singgah Burger King ? Cikgu belanja ! bestnya dapat makan sama2 . Yang kelakarnya , bukan kauorang je , dengan cikgu2 sekali tak makan sayur ! hehe ;D

     Syg , 
     Ingat lagi tak masa malam tu kita sempat bergurau senda , ketawa2 buat lawak dengan Asyraf , rehearsal , kat ruang tamu kampung Cikgu Hazlin ? Kita minum teh panas yang cikgu buatkan , lepastu kita ketawa , kita dengar lagu sama2 ,kita dengar cikgu bergayut dengan tunang dia . Ya Allah , rindunya ! aku rindu semua tu Wan ! Kalaulah diberi peluang sekali lagi untuk merasai semua tu !
     I still remember that time bila Cikgu kata suruh tidur pukul 12 suku kan? haha ;D .Ingat lagi tak perstiwa kita bertiga tidur atas katil? Apa yang kita buat? Yeayyy ! perkara yang kau paling suka ! Berbual dan bercerita ! bed story time lah kononnya !. Wan , aku harap kau tak lupa apa yang kita bualkan dan apa yang aku cakap kat kau malam tu . Dalam banyak2 tu , aku rasa tulah kenangan aku yang paling manis dengan kau . Aku seronok sangat2 . Ingat taw , apa yang kita bualkan malam tu , rahsia kita taw , walaupun sebenarnya aku tahu Asyraf curi2 dengar perbualan kita malam tu . Hehe ;D . Syg kau Wan!

     Ingat tak masa kita bersarapan warung kat depan rumah tu ? Ya Allah , bestnya suasana kampung masa tu ! Ingat lagi aku masa tu , aku amik mee goreng dengan telur , kauorang pun ambil benda yang sama . Aku order milo panas pun , kauorang order benda yang sama ! Huwaaa :'( .... Rindunyaa .......    

 And the time come , tiba masa untuk bertanding ! Walau perfomance aku tak seberapa , tapi gembira dapat bersama mayat2 ! Eh , tak ! gembira dapat bersama dengan Asyraf and kau ! hehe :D . Jangan lupakan apa yang kita buat tu taw . hehe :D

     Ingat yang kita makan kuih kat Kantin sekolah agama kakak Cikgu Hazlin ? (Hamboii , panjang bebeno namanya) . Best kan? budak2 semua tengok kita pelik je ! Lepastu , peristiwa kat rumah kakak cikgu hazlin tu ? hehe , biarlah aku , kau dengan Asyraf je yang tahu . Terlalu privasi jika mahu dicerita ! ;D KUIKUIKUI .....

     Ingat tak masa balik tu , kauorang semua termasuk cikgu , dengar aku nyanyi dalam kereta ! Bestnya ! haha , merdu je suara budak tu nyanyi ! haha :D . SIAPALAH TU KAN ? HEHE .......Lepastu , yang kita singgah RnR Machap tu? Kita solat sama2 ...... Rindu sangat2 Wan .....

Tapi ! Tapi ! Tapi ! Tapi kan Wan ! Kita dah tak boleh  bersama dan buat semua perkara sama dah lepas kau pindah nanti ! Kita dah terpisah :'( . Jarang nak jumpa .

     Aku cuma nak kau tahu , yang aku dah cuba jadi kawan kau yang terbaik , tapi , aku tak mampu . Aku minta maaf ! Aku cuma harap satu je , Jangan lupakan aku bila dah besar nanti ea ? Jangan lupakan semua memori manis yang kita lakukan bersama ea? Aku sayang kau sangat-sangat . Aku takde hadiah nak bagi kau sebelum kita berpisah . Cuma cerita ni jelah yang dapat aku hadiahkan untuk kau . Harap kau suka . Sekali lagi , terima kasih untuk segalanya ! Thanks for being the sweet friend for me . I Love you So Much !



Salam Sayang ;

Muhammad Daniel Qayyum Bin Alseekri