Bloglist saya

Saturday, April 20

Kalau Ada Masalah , Bincang Depan , Jangan Memfitnah Belakang !

Assalammualaikum . Hey Guys . See you again . So how are you . Hope you will always in the good condition . Thanks for visit my blog and check out this new hot post . Today , i feel sooo furious and veryy veryy miserable at the same time . Sometimes , i fell something that what the h*** is going on ? Urghh ! Such a shit problem !

*KLIK PADA IMAGE UNTUK MEMBACA

Bang oii ,
Kalau saya ada masalah dengan anda , mari sinii kita bincang elok-elok . Jangan suka menuding jari and memfitnah orang je kerjanya . Ingat , TAK BERKAT HIDUP OII ! Apa yang aku dah buat kat kau sampai kau tak puas hati dengan aku ? Aku ada sakitkan hati kau ke ? Ada terlepas cakap kat kau ke ? Ada buat benda yang kau tak suka ke ?

Actually , aku nak tanya jugak nii , AKU NI , KENAL SANGAT KE KAU ? Tegur menegur pun idok . Ni nak kacau life kau . Come on lah weyy , Aku kenal kau tu pun gitu-gitu je , nak sangat ke aku kacau or sakitkan hati kau . Sampai kau nak bash aku gilaa2 tu kenapa ?

Kauorang nak tahu ceritanya kenapa ?

If i'm not forgot lah kan , Last day , aku terserempak dengan Mr A nilah kan . Masa tu dia tengah busy dengan bussiness roti jala dia tu . Maklumlah , budak katering . Then , aku tak dengar taw masa apa yg dia nk cakap dengan aku tu . So , aku cakaplah "Tak dengar lah , nanti jap , aku turun dulu" Sebab masa tu aku terserempak ngan dia kat tingkat 2 . Aku kat tingkat 3 . So , aku pun terus turun tangga nak jumpa dia with my other classmates lah . Dia tanya nak beli roti jala tak ? Kwn2 aku berbual-bual dengan dia . Aku ni pun dok dengaq jelah apa yg depa dok ceghitaa tuu . Aku senyap je .Takdelah lama sangat . Dalam 10 minit je . Pastu kitaorang pun blah dari situ lepas dah habis jumpa si Mr A ni .

Then , masa turun dari tangga bilik sukan sekolah tu , terserempak lagi dengan dia . Apa lagi , dia merayu lah bersungguh-sungguh dengan muka 10sen suruh kitaorang ni beli jugak roti jala dia . Akhirnya , kwn kitaorang ni , Mirza belilah jugak sebungkus . And in the same time ......

Bang , Masa nilah baru aku nak start berbual ngan kau . Yelah , aku mana kenal kau sangat . Seingat aku lah kan , kalau otak aku tak mereng lagi aku tanya kau , "Roti Jala yang Amir Shahmi buat ada tak ? " Pastu , kau jawab " Takdelah , roti jala aku Cikgu Rizam dah beli " .....

And my question is , SOALAN AKU TU PUN ADA MENYAKITKAN HATI KAU KE ?
Sorrylah kalau aku tanya mcm tu , itu amat menyakitkan bagi kau LahSangatKan?
Tapi aku pun taktaw lah kalau soalan aku tu , boleh sakitkan hati kau . Mmg hairan lah kan , Hurghh . Barangkali kau ni mesti sensitif orangnya kan ? Atau hati kau sesuci , sebersih , semurni dan selembut Tissue Premier mungkin ? Atau Tisu Tandas ?  Mungkin sebab itulah kau terasa dengan soalan aku tuu .







Kalau nak ingat semula , apa jelah yang aku pernah cakap ngan kau ye ?

Nak katakan berjumpa ? Erm , boleh katakan sebulan 4 kali je aku nampak muka kau tu kat sekolah . Tu pun kalau aku lalu depan bilik katering . Nak bercakap dengan kau ? Arhh Sudahh ! Jumpa pun jarang , inikan nak bercakap ? Kalau aku terserempak dengan kau pun , time aku ada event kat sekolah . Itupun ayat yg sama je aku dengar . " Weyy , tangkap lah gambar aku ! " Tu pun kalau aku pegang camera , baru kau nak tegur , Kalau tak ? Haramlaa nak tegur aku ~ .....

Hermm ..... But Until now , i'm here still thinks what is the source problem ha ? I don't know what is it . But for you bro , satu je aku nak cakap , No matter what , if you still tak puas hati , come and meet me ! Bukannya mengata or bash2 aku dengan cara ni . Okay ?

Tapi kadang2 aku terfikir jugak lah kan , Mungkin kau sakit hati dengan aku pasal aku ada tahan kau ke kan ? Yelaa , Aku kan Pengawas Sekolah , mungkin kau marah kat aku sebab aku pernah tangkap masa kau rambut panjang ke , Tak pakai nametag or lencana ke , or whatever something berkenaan school diciplines lah kan .... Kalau pasal tuu , seriously aku minta maaf ye , aku dah diberi amanah and aku perlu jalankan tanggungjawab .

Atau mungkin kau dengar khabar angin dari mulut-mulut binasa yg mengatakan aku pernah mengata or mengumpat kau ? Oh , Kemungkinan barangkali ! Yelaa , dalam konteks ni , mcm2 sebenarnya boleh tercetus . Dan kita sebagai manusia pun boleh berfikir bagaimana masalah ni boleh bangkit ,selagi kita tak tahu punca sebenarnya , kan ? kan ? Yelaa , dah kauorang tak tahu apa punca masalah tu , mestilah kauorang tak senang duduk and memikirkan bagaimana boleh berlaku masalah tu kan ? Haishh , kalau yelaa kan , Siapa lah orang yang buat fitnah tu ye ?

Apa-apa pun , Kita tak boleh buat keputusan melulu and main fitnah cengituww je perginya ~ . Siapa yang tak sakit hati beb ! . Lainkali , bawalah bincang elok-elok . Nabi pun tak ajar mcm tu . Tak gunalah kalau MUKA JAMBU , TAPI HATI BUSUK kan ? Sorrylah , bukan nak mengata . Cuma nak bagi Kau Sedorrr ! Opsss , bukan kau je , malah semua orang ! Ya ! Peringatan ni , adalah untuk semua orang , termasuk aku sekali !

Tapi kalau betul aku salah , aku awal-awal lagi aku cakap , AKU MINTA MAAF SECARA TERBUKA , OKAY ? Yelaa , kita nikan HambaNYA yang tidak terlepas dari membuat dosa . Kadang2 , bukannya kita sengaja ....

Then , tanggungjawab aku sebagai Muslim dah selesai .

     Kau ?

     Ada kepala otak kan ? 

    Fikirlah Sendiri !!!


Okay , Thanks for reading guys . Yang baik itu ambil sebagai pengajaran , Yang buruk itu jadikan sempadan . Entry kali ni pun sama-sama ambil sebagai iktibar . Entry ni pun peringatan untuk aku jugak . See you in the next post . Bye , have a great day and Assalammualaikum ! I love you All ;)

Friday, April 12

Do I have to speak in English ?

                         
Assalammualaikum . Holla everybody ! See yall  you all again in this moment after for a long time i wasn't update my post . I'm really2 sorry for that cause i've lot of things that i have to finish . As you have knowed already , i was involved in an accident last tuesday night . Whoaa !! What a suprised tragedy ! I really2 not judge that i would involve in accident that night okay ! But it's okay , it's no so bad lahh . Only my hand wrist was broke . Ouhh , don wolly , it is just as simple injured . Haha , simple injured ? ( Guane tuu ??)

Tu diaa bak ang !!! Kan Daniel Dani dah mula speakingg !!! Haha , Berbekalkan tangan kanan yang masih boleh berfungsi ketika mana tangan kiri sekarang perlu berehat sepenuhnya selama 6 minggu kot .. Entahlah , parent aku yang kata ... Aku pun tak henggatt sangat apa yang Doktor Nazlee tu cakap ... Haha , nampak tak betapa teruknya aku , tangan sendiri sakit pun tak amik kesah :D . Hoissshh , penat gila menaip ni , mana taknya , biasa menaip guna dua2 tangan kan ? Tapi laa nii , aku terpaksa dah taip guna sebelah tangan je ... sobsob . Nasib baik yg injured tu tangan sebelah kiri , kalau sebelah kanan , aku mmg tak dpt menulis lah jawabnya ... hrmm , tapi kadang2 , aku terasa comel lah pula menaip sebelah tangan je . Haha :D Sempat lagi perasan tuu ...

Okay , Marilah kita berbalik ke pangkal jalan tujuan asal tajuk cerita ni . Okay , berkaitan dengan tajuk entry tu , " Do I have to speak in English ? " . Apa pendapat kauorang ? Kauorang rasa perlu ke ? Hrmm , In my opinion , ( tudiaa , dah start speaking diaa) Perlu kepada seseorang itu jika dia nak memantapkan lagi communicate dia in English , i meant , especially , bagi mereka yang rajin lah kan , yang nekad nak berkomunikasi dalam bahasa Inggeris . Persoalan utama , adakah wajib mempelajari dan mengetahui bahasa ini ?

Jawapannya : YA !

Sebab kalau kita tengok , apa2 urusan sekarang ni pun , okay , kita tak payah amik contoh2 jauh , kita amik contoh yang senang , Contohnya , Prime Minister kita , kalau ada urusan dengan Prime Minister Chinnese , adakah mereka akan menggunakan bahasa melayu atau bahasa cina ?

Takkan ? Bahasa Inggeris jugalah yang menjadi bahasa pengantar utama . I meant , bahasa rasmi urusan lah kann ....

Dalam Malaysia ni pun lebih kurang jugak , kalau dah sesama menteri atau ahli koperat  berbangsa Melayu , Ada jugak yg kadang2 bercommunicate in English . Kononnya more effision and interactive lahh .... Haha :D Apa2 je ...

So , no wonderlah , Bahasa Inggeris ni penting kan untuk kita mempelajarinya ? At least kalau tahu asas pun dah cukup dah . OKAY , question no 2 is : Antara usaha2 yang boleh dilakukan untuk memantapkan english   edukesyeenn education ?

Okay , firstly , kita kenalah sentiasa berkomunikasi dalam bahasa inggeris dengan sesiapa je , sekurang-kurangnya yang simple2 pun dah memadai . Contohnya , good morning , good evening , how are you ? thank you , and so on lah ...Tak kiralah dengan family members ke , friends , teacher or someone yg you all selalu rapat kan ..

Then , banyakkan tonton movie2 English . Or biasakan baca novel2 English . Even though sometimes kauorang feel so bored kan ? Perkara biasa je tuu . Samalah ... Kalau mcm Daniel , Daniel ada download satu apps ni kat dalam tab Daniel  from play store taw , Apps ni banyak novels english taww . Tapi genre romance lah .. haha . Tak kesahlah , yg penting dpt baca . Walaupun tak faham , Daniel tetap teruskan pembacaan tu , dan sometimes ada jugak terpaksa bukak dictionary berulang kali , sebab nak fahamkan maksudnya taww ... haha . Penat mmg penat , tapi berbaloi lah sebab sampai sekarang Daniel hafal perkataan tu semuaa ... Alhamdulillah ...

Other than that , untuk mantapkan english kita ni , HAAA!! Kauorang yg ada blog tu , bolehlah start typing in english lepas ni ....  Apa diaa ? takut banyak kesalahan grammar ? jangan takutt , kita mula dari bawah , manusia mana yg tak pernah buat silap ? kan ? kan ? Kalau tak dapat hari2 , seminggu sekali je pun okaylaa kauorang dpt update post in english ....

Rasanya banyak lagi cara lain , tapi setakat ni itu saje dulu kot . Overall , post kali ni mmg bosan . Haha ... whatever lah , Daniel sekadar berkongsi cerita , pendapat , tips dan ilmu . Mana yg baik tu , amiklah , yg buruk tu , tinggal sini je , takyah cerita kek owang luor sano tuu .. haha .. pasni Daniel nak buek post tajuk dioo " Gapoo ambo perlu kecek kelatee ? "  Hahaha ..... mcm parody pun ada jugak ! Okaylaa , ni saje setakat ni . Jumpa lagi dalam entry lain ! Doakan Daniel cepat sembuh okay ? Bye semua .. Assalammualaikum ... :)

P/s : Rindu kat sekolah :'(