The awesomers

Bloglist saya

Do I have to speak in English ?

                         
Assalammualaikum . Holla everybody ! See yall  you all again in this moment after for a long time i wasn't update my post . I'm really2 sorry for that cause i've lot of things that i have to finish . As you have knowed already , i was involved in an accident last tuesday night . Whoaa !! What a suprised tragedy ! I really2 not judge that i would involve in accident that night okay ! But it's okay , it's no so bad lahh . Only my hand wrist was broke . Ouhh , don wolly , it is just as simple injured . Haha , simple injured ? ( Guane tuu ??)

Tu diaa bak ang !!! Kan Daniel Dani dah mula speakingg !!! Haha , Berbekalkan tangan kanan yang masih boleh berfungsi ketika mana tangan kiri sekarang perlu berehat sepenuhnya selama 6 minggu kot .. Entahlah , parent aku yang kata ... Aku pun tak henggatt sangat apa yang Doktor Nazlee tu cakap ... Haha , nampak tak betapa teruknya aku , tangan sendiri sakit pun tak amik kesah :D . Hoissshh , penat gila menaip ni , mana taknya , biasa menaip guna dua2 tangan kan ? Tapi laa nii , aku terpaksa dah taip guna sebelah tangan je ... sobsob . Nasib baik yg injured tu tangan sebelah kiri , kalau sebelah kanan , aku mmg tak dpt menulis lah jawabnya ... hrmm , tapi kadang2 , aku terasa comel lah pula menaip sebelah tangan je . Haha :D Sempat lagi perasan tuu ...

Okay , Marilah kita berbalik ke pangkal jalan tujuan asal tajuk cerita ni . Okay , berkaitan dengan tajuk entry tu , " Do I have to speak in English ? " . Apa pendapat kauorang ? Kauorang rasa perlu ke ? Hrmm , In my opinion , ( tudiaa , dah start speaking diaa) Perlu kepada seseorang itu jika dia nak memantapkan lagi communicate dia in English , i meant , especially , bagi mereka yang rajin lah kan , yang nekad nak berkomunikasi dalam bahasa Inggeris . Persoalan utama , adakah wajib mempelajari dan mengetahui bahasa ini ?

Jawapannya : YA !

Sebab kalau kita tengok , apa2 urusan sekarang ni pun , okay , kita tak payah amik contoh2 jauh , kita amik contoh yang senang , Contohnya , Prime Minister kita , kalau ada urusan dengan Prime Minister Chinnese , adakah mereka akan menggunakan bahasa melayu atau bahasa cina ?

Takkan ? Bahasa Inggeris jugalah yang menjadi bahasa pengantar utama . I meant , bahasa rasmi urusan lah kann ....

Dalam Malaysia ni pun lebih kurang jugak , kalau dah sesama menteri atau ahli koperat  berbangsa Melayu , Ada jugak yg kadang2 bercommunicate in English . Kononnya more effision and interactive lahh .... Haha :D Apa2 je ...

So , no wonderlah , Bahasa Inggeris ni penting kan untuk kita mempelajarinya ? At least kalau tahu asas pun dah cukup dah . OKAY , question no 2 is : Antara usaha2 yang boleh dilakukan untuk memantapkan english   edukesyeenn education ?

Okay , firstly , kita kenalah sentiasa berkomunikasi dalam bahasa inggeris dengan sesiapa je , sekurang-kurangnya yang simple2 pun dah memadai . Contohnya , good morning , good evening , how are you ? thank you , and so on lah ...Tak kiralah dengan family members ke , friends , teacher or someone yg you all selalu rapat kan ..

Then , banyakkan tonton movie2 English . Or biasakan baca novel2 English . Even though sometimes kauorang feel so bored kan ? Perkara biasa je tuu . Samalah ... Kalau mcm Daniel , Daniel ada download satu apps ni kat dalam tab Daniel  from play store taw , Apps ni banyak novels english taww . Tapi genre romance lah .. haha . Tak kesahlah , yg penting dpt baca . Walaupun tak faham , Daniel tetap teruskan pembacaan tu , dan sometimes ada jugak terpaksa bukak dictionary berulang kali , sebab nak fahamkan maksudnya taww ... haha . Penat mmg penat , tapi berbaloi lah sebab sampai sekarang Daniel hafal perkataan tu semuaa ... Alhamdulillah ...

Other than that , untuk mantapkan english kita ni , HAAA!! Kauorang yg ada blog tu , bolehlah start typing in english lepas ni ....  Apa diaa ? takut banyak kesalahan grammar ? jangan takutt , kita mula dari bawah , manusia mana yg tak pernah buat silap ? kan ? kan ? Kalau tak dapat hari2 , seminggu sekali je pun okaylaa kauorang dpt update post in english ....

Rasanya banyak lagi cara lain , tapi setakat ni itu saje dulu kot . Overall , post kali ni mmg bosan . Haha ... whatever lah , Daniel sekadar berkongsi cerita , pendapat , tips dan ilmu . Mana yg baik tu , amiklah , yg buruk tu , tinggal sini je , takyah cerita kek owang luor sano tuu .. haha .. pasni Daniel nak buek post tajuk dioo " Gapoo ambo perlu kecek kelatee ? "  Hahaha ..... mcm parody pun ada jugak ! Okaylaa , ni saje setakat ni . Jumpa lagi dalam entry lain ! Doakan Daniel cepat sembuh okay ? Bye semua .. Assalammualaikum ... :)

P/s : Rindu kat sekolah :'(