The awesomers

Bloglist saya

Alamak , makin berumur makin kurang duit raya !

Assalammualaikum kepada semua yg mengenali aku ni pun adui ! Ayat salam ala-ala Iklan Raya Johan Raja Lawak tu . Membuatkan aku tergelak seorang-seorang . 1 Malaysia katekaww . 

Okay , hye readers . See you again ...

Aku ada satu cerita yg aku nak share pada kauorang semua . Mungkin kauorang sendiri pun pernah alami atau mungkin akan mengalami atau kauorang sendiri sedang senasib dengan aku . Hrmm ... 

Aku perasan sejak beberapa raya tahun yg lalu termasuklah raya tahun ni . Bila aku makin meningkat dewasa je , mesti makin sikit dapat duit raya . Mcm yg uolls tahu lah kan , khususnya duit raya ni orang tua perlu beri/sedekah pada anak anak kecil mahupun yg masih belum mampu menyara diri sendiri . In others word we said it belum bekerja  lah kan . Kalau tak silap aku , ini pun merupakan satu amalan yg disuruh Nabi . "Bersedekahlah pada hari raya" Itu sebagai tanda kegembiraan buat mereka yg mendapat sedekah or something like that lah ...

As well Malaysian atau aku rasa lebih sesuai ditukar kepada "Melaysian" . Nowadays orang tua will more give duit raya for Childs . Ada sebab yg munasabah ke ? Tiba tiba rasa nak nyanyi lagu Pink (Just Give Me A Reason) No matter what antara sebab yg reasonable lah sangat :


 "Abu dah besar kan , tak payahlah dapat duit raya lagi" (Jawapan ni mmg famous)

Haha . Tapi kalau ada jawapan yg kurang hajar sikit mcm ni :

"Minggu lepas Abu ada pecahkan Aunty punya cermin tingkap rumah kan ? So , Aunty tolak habis duit raya Abu ni sebagai ganti cermin tingkap :p

True story . Agak biadap . :p

Itu yg biasalah kan . Tapi aku nak cerita pengalaman aku berayalah sepanjang bergelar Remaja yg ajet-ajet awesome nih .

Raya tahun 2009

Seingat aku , tahun inilah yg menjadi saksi bahawa ketinggian aku menaik dengan mendadak . Tahun aku mengambil UPSR (Tiba-tiba teringat kat Ustzh Zahariyah yg pernah ajar aku subjek Pendidikan Islam . Ni statement rindu .) Ye .Aku tak tahu kenapa mungkin time tu proses nak matang agaknya tu yg makin tinggi . Hamboi , awalnya :P . 

Dan pada waktu tu , All my family ikut pi beraya rumah Kawan Papa area Johor lah . Aku tak ingat sangat . Tapi apa yg aku ingat ada seorang makcik ni , masa time kitaorang dah berdiri bersiap siap nak keluar dari rumah dia , mcm biasalah adat kita mesti bersalam salaman kan . Dan Kanak-kanak lah golongan paling bahagia sebab makcik tu takkan salam dengan tangan kosong . Mesti ada pampasan . In Chinnese we said "AngPou" .

Time aku nak salam makcik tu , kauorang tahu apa ? Dia boleh cakap , "Ni dah besar2 ni tak payahlah ea dapat duit raya , sian adik2 kecik tak dapat lagi" . Pergghh . Panas hati ni weyy . Panass .

Aku dtg punyalah dengan muka penuh harapan lagi hensem segak bergaya . Boleh dia ckp mcm tu . Kalau ikutkan hati time tu nak je aku jawab " A'ah lah makcik . Saya mmg dah besar . Minggu depan ni je dah nak kahwin . Nanti jemputlah makan nasi minyak ye " Tapi tak boleh ckp camtu pulok . Kang nanti ado yg kono polompang maut ayah aku . Hahaha . xD

Makcikk , saya baru 12 tahun kot . Saya pun layak dapat duit raya . T.T (Nangis keluar airmata darah pun mcmlah makcik tu baca ni)

And that time aku rasa mcm . Argghhh ! Kenapa tak adil . Sedangkan aku masih kanak-kanak dan BERHAK dapat duit raya ! ."Rintihan Seorang Kanak-Kanak"

See ? Hanya kerana makcik tu salah anggap aku ni tinggi mcm dah tingkatan 4 ke 5 ke . Dia boleh tak bagi .
Kadang rasa nak salahkan makcik tu sebab salah anggap . Kadang rasa nak salahkan ketinggian aku kenapa naik mendadak . Dan aku pun rasa nak marah diri sendiri kenapa aku sibuk2 nak pi ikut family beraya rumah makcik tu . Kalau tak mesti semua ni takkan terjadi kan ? Menyesalnya ~

Hahaha . Ecewahh , ayat aku mcm org yg dah lost je . Mcm takdop life pulak .

Okay sambung ~ 

Tapi kadang ada certain makcik's makcik's yg pandai ni , dia dah bagi hint awal awal lagi . Nak tahu taktik diaorang ? 

Time kauorang sedang sibuk jamah kuih raya , berborak dengan family , duduk minum2 , tetiba makcik tu bersuara " Abu tahun ni dah tingkatan 4 ye ?"
Dan time tu kauorang perlu faham satement makcik tu ! Dia bagi hint kau supaya kau kena sedar bahawa kau dah besar dan tak boleh dapat duit raya dah ! Haa , bijak tak makcik zaman sekarang ? Bijak bukan . Anda mampu menilainya ;)

Raya tahun 2010-2013

Dan mcm biasalah . sampai raya tahun ini . Duit raya bukan bertambah , bukan maintain . Tapi makin kurang . Kalau masa kecik2 dulu , raya pertama je boleh invest RM100-RM150 , Tapi bila dah dewasa ni , nak dapat RM70 sehari pun susah . Hrmm . Nampak tak ? So on aku dah tak berapa kisah sangat dek kerana 3 tahun mengalami peristiwa yg sama . Tetapi semuanya tidak sejak tahun lepas , aku dapat merasakan erti sebenar syawal dan hari raya ini . Aku dah dapat merasakan kegembiraan itu bukan hanya boleh diperolehi dari mendapat duit raya sahaja .

Aku mula merasakan keseronokkan Syawal itu sendiri dari pelbagai sudut antaranya , dapat menikmati Ketupat , rendang , lodeh dan pelbagai lagi . I meant bukan maksud aku sebelum ni aku tak pernah rasa tu semua . Cuma tak menikmati betul2 masakan tu . Baru aku tahu apa yg dikata "Warisan peninggalan zaman berzaman" Terima kasih kepada org-org yg mengekalkan warisan ini yg sememangnya lazat ! Kerana kamu semua , kami generasi anak muda masih dapat menikmati warisan tersebut .Selain itu , aku juga dapat rasa kuih-muih tradisional . Dan serba sedikit dapat mengenal nama nama kuih . Bukankah itu juga merupakan satu pembelajaran ? Disamping kita berhari raya . Aku rasa seronok sangat ! 

Then , time rayalah kita dapat berkumpul bersama-sama ahli keluarga tersayang , sanak saudara , sepupu , sepepat xD . Dan waktu mcm ni juga kita mengambil peluang untuk berbual dan bersembang dengan mereka . Bila malam raya , memasak sama-sama . Buat ketupat sama sama . Yg lelakinya pula , sibuk di halaman kampung bersama-sama bermain bunga api & mercun WALHAL Kauorang tahu ianya BAHAYA . Cousins yg lain ada juga sibuk balas mesej , Online , main Ipad , gosok baju , dan semualah ! Bukankah itu semua seronok ? Ini semualah yang dikatakan dengan Kemanisan Aidilfitri !

Indah kan Islam tu ? SubhanaAllah :') Maha Suci Allah Tuhan Yg Menjadikan Fitrah Islam Itu Sungguh Suci & Indah .....Disini mengajar aku erti sebenar Syawal Yang Mulia . Bukan sahaja kita menyambut kemenangan selepas sebulan berpuasa . Tetapi ia juga dapat mengeratkan hubungan silaturrahmi . 

Ya . Mungkin dulu masa kecil , kita rasa nikmat syawal tu adalah dapat kumpul duit raya siapa paling banyak .
Tetapi sekarang tidak lagi . Tambahan lagi , seronok dapat kumpul dengan kawan2 , sahabat handai pergi beraya sama2 . Bersembang . Hrmm .... :) Alhamdulillah , Terima Kasih Allah . 

So , sekarang ni tak kisahlah , kalau aku raya dapat duit raya lagi atau tak . Sebab aku tak hadap sangat pun . Mungkin bunyinya agak KEREK&CUKUP POYO . Tapi aku dah ada persepsi aku sendiri tentang Kemanisan Aidilfitri tu sendiri :).Mungkin kadangkala ada patutnya kenapa makin berumur makin kurang duit raya . Kita perlu belajar bahawa kita satu hari nanti pun akan menjadi Seorang Ibu/Bapa . Dan time tu kita pulak kena bagi duit raya pada kanak-kanak . Am i right ?

Tapi budak sekarang pandai demand lebih2 doh ! Kalau dpt duit raya , depan tuan juga dirabaknya ! "Ek eleh ! Rumah besaq , seghinghitt je !" Lol xD

Nak dijadikan cerita , kauorang nak tahu raya aku tahun ni , apa je yg dapat aku beli dengan duit raya yg tak seberapa tu ? Nidiaa ! Mmg dah lama gila kot aku idamkan ! Akhirnyaaaaaa ... :')

I bought it from one of Shopping Complex in Kulai

Seraya mereka bersuara : Daniel ! Huh seriously ? .
Then with my slumber : " Bolehlah cari makan " 

Aku nak sangat beg ni sebab yelah , aku ni jenis penyimpan barang . Kalau kauorang nak tahu , dompet aku je dah ada 3 buah taw ! kau hadoo ? Tapi yg banyaknya kad je dalam tu . Duit jangan ceritalah T.T .Sebab aku kalau jalan2 mesti bawak tab , phone , wallet kalau adapun books or some magazines yg boleh release bored and tension along my journey lah . Jadi amat sukar bawak benda ni semua tanpa bantuan kan . Tu pasai aku beli beg ni . Senang nak masukkan barang . And mudah bawa ke mana-mana . Tak gitu Jah ?

Okay . Tu saja yg aku nak kongsikan harini . Semoga kita semua dapat manfaat dihari lebaran yang mulia ini . Akhir kata , Hargai Warisan turun temurun ;)

So , that's all for todayy ! Thanks for spending your time here to read my bebel celoteh . Salam Aidilfitri . Nak duit raya ? Datang rumah ! Bak kata Kak Yuna : Raya Oh Yeah ! Ahakksss xD  . Bye . I love yalls . Assalammualaikum . Keep supporting me . Kalau suka , tekanlah button like kat bawah ni . 

Kak , duit raya seringgit je ? Tambang bas nak balik pun tak lepas :/

Yuna : Raya Oh Yeah !



Berlalu sudah bulan puasa
Masa untuk bersuka-ria
Oh yeah
Raikan hari raya
Kawan-kawan semuanya happy
Kekasih pulang dari oversea
Oh yeah
Samalah kita nanti
Mungkin dahulu terasa sepi
Hanya keluarga yang menemani

Tapi sekarang tidak lagi

Chorus
Raya kali ini mungkin berbeza
Kerna ku ada dia
Nyalakan pelita cinta dihari raya
Hati seperti bunga api bersama dia
Oh indahnya
Ku jatuh cinta dihari raya

Cinta di hari raya
Cinta di hari raya

Semangat kita nak bangun pagi

Pakai cantik-cantik hari ini
Oh yeah
Nak jumpa somebody
Rumahku dihiasi indah
Senyum sehingga hujung telinga
Oh yeah
Tunggu kekasih hati
Syawal kali ini ku tak sabar
Hati terasa berdebar-debar
Oh yeah
Diri sudah berpunya

Ulang Chorus

Cinta di hari raya
Cinta di hari raya
Cinta di hari raya



                
















Tiba tiba aku jadi suka dengan lagu ni . Mcm match gila dengan mood aku! Haha xD

Yeahh ;) Raya Most Wanted Yaww !

Hai Assalammualaikum dearest my sweet readers . Diam tak diam kita dah masuk seminggu raya dah kan ? Sekejap je rasanya . Well , macam biasalah menjelang time2 raya ni , kalau scroll timeline facebook dengan twitter mmg ramai yg sibuk dok haplot gambar raya masing2 . Pastu dengan muka tak bersalah letak caption : Selamat Hari Raya . Comeyy tak saya pagi raya ? :* . Hamboii kiah , siap kiss emoticon lagi kaww ! Ngeh3~ Alah mengaku jelah yg kauorang satu ketika dulu pun pernah jugak buat mcm tu kan ? Yeah . Samalah kita . Sepp sikit !

Jadi dihari nan indah lagi mulia ni , nak dok story mory sikit pasal persiapan raya sekeluarga . Alhamdulillah , tahun ni kami raya serba besederhana . Walaupun my Papa tak dapat cuti lama , tapi still awesome jugak sambutan raya ^^ . Dah jadi kebiasaan bila time raya semua orang sibuk buat preparation raya . Mestilah mcm mcm kan . Antaranya kemas rumah , mengecat , tukar langsir , buat kuih raya , baju raya & mcm mcm lagilah ! Jadi tahun ni family kitaorang raya takdelah berapa vogue sangat . Cuma alhamdulillah sebelum raya tempoh hari kami sekeluarga sempat mengecat rumah . Yeahh , dan saya merupakan manusia plaing gembira ! cewahh ~ Okay .... --'

Haa . Ni antara hasil karya kreatif dan cetusan idea oleh my super mama . Cantik tak ? Ala-ala Vanilla Coklat gitu !

Ni bahagian atas rumah lah . Double white line


Ni pulak bahagian tepi dinding rumah ;)
Border of windows ^^,


Haa , menatang besaqq ni yg tempat aku selalu dok lepak petang2 xD
Abaikan longkang kat tepi tuh . Sibuk je nak interframe ! haha xD

So , tulah hasil rumah aku setelah dicat . Lawa kan ? Taktawlah bagi kauorang camne . Bagi aku sangat awesome colournya ;) Suka sangat . Ni yg semangat nak jemput kwn2 datang beraya !

-PAGI RAYA-

Normally well , we woke up 6:30 early in the morning lah . Lepas solat subuh , terus makan2 ... Okay cerita pasal makan ni , aku rasa mmg tak sah kalau tak ada ketupat , rendang & Lodeh . Serious aku cakap , mmg FAIL RAYA ! hahaha xD . Dah menjadi tradisi kaum melayu kan . Bak kata lirik lagu Anuar&Elina tu "Jangan lupakan peninggalan nenek zaman berzaman"

Ni diaaa ! Satu pic raya From Alseekri's Family ;)

Tudiaa . Tahun ni tema kami warna biru turqoise
;) Cer teka , agak-agaknya kenapa yg tengah2 tu pakai baju warna lain ? haha xD


So itu saja post untuk kali ini . Apa apa pun Aku ni sibuk bercerita je kang lupa nak minta maaf . Hehe . Okay , Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir & Batin kalau ada terkasaq bahasa ka , terluka kan hati hampa semua atau dok ngata belakang hampa ka atau whateva lah kan ? So apa apa pun kita enjoy je raya ni . Jangan dok tension sangat . Haa , before i forget , Good luck to all SPM Candidates for your SPM Trial soon . Haha , mesti hampa semua skrg tengah bersengkang mata dok ngadap buku kan ? Haha xD . DO THE BEST ! Chaiyookkk ;)

Bye . Selamat Hari Raya . Assalammualaikum ;)



MeLeTOP : Fuyoo Forum Islam ;)

Assalammualaikum Hollow readers , how are yaww ? Tudiaa . Daniel Dani kembali naa . Hahaha . Okay , cer kauorang tengok tajuk tu . Ala2 yg kat Asotoro riyaa kan ? Tapi sajaa je aku nak bagi gempakk sikit . Ngeh3~ So berkenaan dengan entry diatas , aku nak ceritakan serba sedikit lah pada yg masih taktahu lagi . 2 day sebelum hari Nuzul Al-Quran haritu , kami pelajar2 KAA Form 4&5 diberi tugasan mengenai Nuzul Al-Quran . Kitaorang kena buat satu forum untuk discuss tajuk ni . So , debak debuk bermula lah kisahnya ...
Masa sessi rehearsal tempoh hari kitaorang buat pun biasa2 je . Tak jangka langsung pun benda ni ramai budak yg akan suka ....

Tapi Allah maha berkuasa . Siapa tahu kan ? Pagi Jumaat tu juga semua ahli krew forum dapat mood yg sangat ohsemm . Sampaikan Abg Fami pun tetiba suruh tukar nama pada "Pak Joko" Muehehe :3
Dan akhirnya , forum kami berjaya menarik perhatian penonton di SMK Pasir Gudang dengan kejayaan , semua pelajar catat apa yang kitaorang sampaikan ! Yeayy xD

Tak lama lepas tu , Aku geraklah Ke bilik Kaunseing lepas habis forum tu , sebab nak hantar borang responden kot kalau tak silap . Then , Cikgu Wan terus ckp "Daniel , awk nak tak buat persembahan mcm tadi kat STaND ? Sy dah telefon Cikgu Zila . Minggu depan ea ?" Time tu , aku rasa okay je , cuma takut senior2 ni sibuk nak study untuk TRIAL SPM diaorang kan ....

Dan akhirnya ditakdirkan juga kami akan buat persembahan ...

So , aku tanak cerita banyak perjalanan program ke STaND tu , apa yg dapat aku simpulkan , Junior2 STaND ni mmg sporting habiss . Dan sambutan sangat meriahh . Diaorang sukaa sangat2 dengan forum kitaorang .

Balik je rumah and kitaorang on je twitter , Timeline terus banjirr melimpah ruah dan membuak-buak dengan hashtag FuyooForumIslam ! Hamboi ayat ~ hahaha xD Dan ini antara feedback yg kami terima ...






Sebenarnya banyak lagi feedback . Tapi ni saja hashtagclip yg saya simpan . Kalau nak baca lebih banyak , type je #FuyooForumIslam 
Nanti kat situ kauorang boleh baca lebih banyak lagi ....

And last but not least , Abg Afie kauorang ada buat fanpage taw . Jangan lupa support produk FuyooForumIslam ni dengan cara :


2) Dan kemudian anda akan nampak button like , Tekan je kat situ . InsyaAllah ada masa kami akan update.

That's All for todayyyy . Akhir kata , SAYA KENA TWEETLIMIT !!!!! Hahaha xD

Takdelah , sy sebenarnya syg Junior2 STaND Sbb mereka antara audiences paling sportingg kot ! Terima kasih sebab sentiasa tegur2 kami di facebook dan twitter . Sebenarnya ramai yg request minta kami datang lagi . Tapiii , kalau diizinkan InsyaAllah ...

SIAPA NAK KAMI DATANG LAGI ???? ;)

Bye . Assalammualaikum . Bak kata Maria Elena : Tak jawab dosa , kalau jawab sayaaaaangg !   
               

Kurlass kau Jah ;) Ahaks xD