The awesomers

Bloglist saya

Seloka 5KAA 2014 SMKPG (We're Mujahideneers!)





Assalammualaikum pembuka seloka ,
Harap pembaca sihat hendaknya ,
Ada kisah nak aku cerita ,
Maaf dipinta sebelum apa apa --


Ini seloka bukan cereka ,

5KAA empunya cerita ,
Sebulan nak siap punyalah lama ,
Semata nak kongsi ini seloka

Wakil pun dia juara pun dia ,

Jawatan sekolah habis disapunya ,
Pendek cerita semua perkara dia yang punya ,
5KAA semua anak emas bonda

Teacher form kami comel orangnya ,

Al Quran As Sunnah itu opsyennya ,
Cakak Terengganu itulah loghatnya ,
Haslina Muhammad itulah namanya 

Giginya bau dahlah tak rata ,

Tapi dihati penyayangnya dia
Sangat pengotor na'uzubillah sifatnya ,
Itulah Naguib monitor kita

Azinurhamizahtulaini Ya Allah panjangnya nama ,

Assistant monitor yang over dari ketua ,
Addmath & Math memang ruji hariannya ,
Suara 'childish' itulah 'punchline'nya

Badannya kurus berkaca mata ,

Lawak yang hambar eh mestilah dia ,
Orangnya cemas dek nama hormonnya ,
Adlina Syazana itulah orangnya

Aisyah Rahim empunya nama ,

Padanlah cemas jirannya pun dua kali lima ,
Si Puteri Ceti di kelas kami ,
duit tak cukup membebel lagi

Dari Seri Alam pindah ke mari ,

Mukanya manis cantikya gigi ,
Iman Najihah pengawas yang baik hati ,
Sekali ketawa tak ingat diri

Mukanya comel ketot orangnya ,

Sherry Nedzy nama gediknya ,
Tengok kasut sumpah aku tak percaya ,
Kuaja ! Kuaja ! Itulah 'tagline'nya

Punyalah gedik ganda duatiga ,

Tapi 'pityful' sifatnya dia ,
Berbaju ungu berkaca mata ,
Saadah Sairan PRS kita

Tak adanya dia aman sehari ,
Cakapnya lepas tak boleh control diri ,
Biskut Jacobs setia peneman diri ,
Dialah Aisyah Fauzi si Ratu Typi 

Dari Tenggara hijrah ke PG ,
Jadi pemalu depan saudari ,
Punya gelaran yang gedik sekali ,
Nazhan dak com madam wiwi yang kasi

Sungguh terkenal si jejaka ini ,
Sebut namanya fuuh bertubi-tubi dipuji ,
Head Prefect kami di SMKPG ,
Wan Shaker yang humble empunya personaliti

Adik bongsu dalam kelas kami ,
Kadang 'hot temper' menguasai diri ,
Si Afif Danial pandai mengaji ,
Sekali bertarannum menusuk ke hati 

Si hitam manis berkulit gelap ,
Even gelap but badannya tegap ,
Rutinnya ke gym musclenya digilap ,
Mirza Irfan Pengerusi Surau yang bertanggungjawab

Belakangnnya ni pula lain cerita ,
Hasut si Monitor itulah kerjanya ,
Kadang membahan tak ingat dunia ,
Raaif lah bestfriend monitor sepanjang masa 

Semejanya ni lagi menganjing tak tentu hala ,
Tunjang & keding itulah cirinya ,
Membebel tak henti sepanjang masa ,
Daniel Qayyum si debator dan YDP kita

Anggunnya rupa sayangnya dah berpunya ,
Suka bercerita but hambar gila endingnya ,
Kelas yang cantik hasil ideanya ,
Munirah Mujahid Pengarah Projek kita 

Persis Minah Arab itulah rupanya ,
Assistant setia bila Shaker tiada ,
Crush kat Zaki jejaka idamannya ,
Amirah Jamaluddin empunya nama 

Yang seorang ni lagi tak tahu nak cakap apa ,
Dari form 4 sakit entahlah apanya ,
Sakit perut selalu itulah orangnya ,
Farhana Hidayat itulah namanya

Aisyah Asmaulkhair cantik namanya ,
Sekarang di PLKN 3 bulan seronoknya ,
Memang pendiam kalau tak diajak berbicara ,
But chatting di whatsapp boleh tahan juga

Badannya besar kuss semangatnya ,
Sekali dipandang macam cikgu rupanya ,
Menganjing si Qayyum itulah habitnya ,
Dialah Syafiqah tak jual belacan orangnya 

Hadaina Zuhaily nama diberi ,
S/u 5KAA awal tahun lagi ,
Berbaju hijau pengawas koperasi ,
itu saja orangnya tak tahu nak cerita apa lagi 

Merahnya pipi tersipu malu ,
Akrabnya dengan YDP malu nak mengaku ,
Sometimes peramah sometimes pemalu ,
Dialah Nazurah tukang jahit baju

Si Raja Aina itulah orangnya , 
Kiosk bergerak itulah periuk nasinya ,
Kalaulah lah lapar jumpa saja dengannya ,
Maggi gorengnya murah seringgit sahaja 

Enjoy & cool itulah sifatnya ,
Kadang ter'enjoy' tak kena masa ,
Cartoon Pooh itulah favouritenya ,
Farrahin Shahira itulah namanya 

Dialah yang sulong akak kelas kami ,
Affifatul Hanani nama diberi ,
Selalu dibahan si Qayyum ni perli ,
Selalu dikaitkan dengan Naguib si hantu gigi

Yang ni pula pendiam orangnya ,
Suka bersendiri kadangkala menyepi ,
Kak Long disebelah itulah kawannya
Nurul Assila namanya diberi

Tudungnya labuh cantiknya budi ,
Nurul Syazana bak Ustazah dikelas kami ,
Jangan disangka saudari seorang ni tak berisi ,
Segala jenis silat dah dia kuasai

Kecilnya tubuh dialah Syazwani ,
Sahabat Syazana sehidup semati
Artis Korea itulah gemarnya
Segala nama K-Pop khatam dihafalnya 

Sekadar seloka penghibur diri ,
Jari jemari susun tersedia ,
Andai kata terkecilkan hati
Seribu kemaafan saya pinta

Hanya berjenaka melalui kata-kata ,
Tak punya niat nak jatuhkan sesiapa ,
Wahai rakanku ingatlah semua ,
Bahawa satu ketika dulu kita semua ada cerita

Terus jalan dan berlarinya masa ,
Jaunya nak undur Imam yang kata ,
Teruskan langkahmu mencapaikan cita
Demi menjadi Mujahideen penegak agama

Ingatlah juga , kita pernah belajar bersama ,
dibawah satu bumbung dibawah satu nama ,
Harap tak dilupa segala kenangan dan sengketa ,
Pasti kau terhibur diusia mu tua

Ini seloka sekadar jenaka ,
Buat peneman dikala rindu ,
10 tahun mendatang singkaplah ini seloka ,
Pasti bergenang mengalir air matamu



Sekian dari sahabatmu ,
Nukilan Insan Biasa .


No comments: